Sunday, January 30, 2011

Tesco penuh orang di pagi hari

Memang dah niat dari malam tadi, ari ni nak pegi shopping groceries pepagilah. bukan apa petang nanti takut ramai orang pulak. lagi pun memang nak buat stock barang2 mentah memandangkan CNY dah nak dekat ni. biasalah bila raya cina, susah nak dapat barang2 mentah segar, semuanya stock yang simpan lama punya. memang meriah satu troli sauk masuk dalam tapi subhanaALLAH ramaiiiiiiiiiiiiiiinya oranggggggggggggg. rerupanya ramai yang dah pakat nak shopping sebelah pagi ko. bila dah ramai orang tu, nak jalan pun susah tolak troli pun asyik berlaga dengan troli orang lain, nak timbang barang pun Q panjang macam nak beli ticket wayang gamaknya. waktu ni aku datang Tesco pepagi okay 930am parking dah penuhhhhhhhhhh.

Habis masa dekat Tesco untuk beli barang jer rasa2nya dah dekat 3 jam jugak lah. purata asal kalau aku shopping groceries ni biasanya tak sampai sejam pun coz semua barang yang nak beli memang aku dah siap buat list bagai. memang tulah cara aku, sebelum shopping menung dekat dapur tengok apa2 yang kurang, abis...baru ku beli. barulah tak membazir tapi macam susu, gula, tepung tu memang aku beli lebihlah boleh simpan buat stock. lagipun barang2 macam tu, harganya tak menentu, sesuka naik, sesuka turun. kalau dah kebetulan murah, rembat beli je.

Lagi pun aku gigih nak pegi Tesco pepagi pun bersebab jugak der. dah laki ku kerja hari ni, so kenalah aku masak lunch awal. weekend adalah masanya untuk aku memasak dekat rumah bagi laki makan dek, weekdays memang akak tak masak pun. laki akak selalu balik lambat, so akak akan masak yang simple2 je on weekdays. kekadang makan roti je dek, bukan akak tak nak masakkan untuk laki akak tapi laki akak tak bagi masak ; )

Okay memandangkan ari ni merupakan hari rasmi memasak, terus teringin nak buat ikan bakar sumbat lah. mak tak reti nak buat macam dalam buku resepi tu, tapi mak tulis jelah macam buat karangan 100 patah perkataan tu je ye. janji korang paham, boleh bayangkan, lepas lah tu gamaknya.

Akak gunakan ikan cencaru, siang buang segala sayap keliling ye. lepas tu belah belakang ikan untuk nak di sumbat. bersihkan ikan lepas tu toskan airnya.

Tumbuk hancur bawang besar, cili padi (ikut tahap kepodehan masing2) dengan tomato sekali. lepas tu sumbatkan dalam perut dan belahan belakang ikan tadi.

Bungkus dalam kertas foil supaya dapur adek2 semua taklah lecah dengan air lebihan ikan tu nanti bila membakar. pada yang tak suka ikan bakar, boleh jugak ubah kepada goreng. steps yang sama tapi tak perlu bungkus dengan foil tapi goreng pakai minyak. bakar atau goreng ikan sampai masak dan hidangkan.

Bila dah buat ikan bakar, mesti nak ada air asam cecah sekali kan; masukkan kicap manis dengan air dalam periuk (quantity ikut selera masing samada nak banyak or sikit). Cili padi pun boleh masuk sekali ikut tahap kepodehan memasing yer. masukkan sekali perahan limau nipis (boleh jugak guna tomato atau air asam jawa untuk pekat). masak sampai mendidih, lepas tu angkat dan hidangkan.

Memang best bila makan masa panas lagi ye. bukan apa, ikan bakar ni bila dah sejuk ia agak hanyir sikit. tu pasal kena cecah dengan air asam baru ada kickkkkkkk. setiap menu masakan akak memang ada ada istilah cili padi ye. akak ni suka yang pedas2 je, kalau tak pedas pun akak boleh ubah jadi resepi pedas hihihihi.

No comments: