Tuesday, March 15, 2011

Perkara yang perlu lakukan ketika cuti

Setahun dua ni kita memang meriah bila tiba public holiday. yang meriahnya sebab banyak cuti yang bersambungan dengan cuti sabtu ahad. ada jugak cuti longkang bak kata Faizal, ala cuti yang selang sehari kerja lepas tu cuti balik. biasanya cepat je kita nak apply cuti hari yang kerja tu supaya dapat cuti direct panjang. wahhh tak meriah ke tu... untuk aku memang meriah wehhh tapi tak untuk Faizal lah. dah dia ni memang kerja 24 hrs 7 days, apa yang ko nak harapppkan. aku syok membongkang dekat rumah, dia tunggang langgang nak pegi kerja.

Sungguh pun macam tu, kami still boleh buat perancangan sekiranya cuti kami sama. mak pegang schedule laki mak every month, memang syokkk lah mak plan macam2. bila aku duduk sorang2 dekat rumah masa cuti tu, mulalah aku buat next week punya plan. plan tu taklah menjurus pada nak berjalan sesaja, banyak lagi perkara lain yang kami laki bini boleh buat. biasanya the next ujung minggu tu memang aku dah siap plan nak buat apa;

1. Kemas rumah or makeover yang patut2
2. Mandikan our kittens
3. Masak kalau malas nak makan dekat luar
4. Main badminton
5. Teman Faizal main futsal, aku memang harus bawak novel siap2
6. Pegi jogging sambil singgah pasar beli ikan ayam segala
7. Shopping (outfit/groceries)
8. Makan2 luar KL (ikut selera tiba2)
9. Pegi umah mertua
10. Pegi umah adik beradik
11. Balik kampung
12. Melepak dengan kawan masing2

Memang semua list tu akan aku buat setiap minggu. tapi tak semuanya sekali harungkan. 2 from the list memang menjadi plan setiap minggu, pilih je mana satu nak buat dulu.

4 comments:

Eri-chan said...

wah..harus kan...berkompromi.

Mimy Hamid said...

aii cannot...24hrs asik mengadap je..camno...best la ada plan

Ann Ishak said...

anis - memang harus, barulah tak gaduh.

Ann Ishak said...

mimi - skang ko hadapkan jelah...jgn besok dah tak terhadapkan pulak