Thursday, July 21, 2011

Begedil Daging in d'house

Pagi ni nak breakfast begedil je, bahan2 semuanya dah sedia malam tadi sebelum tido. senang sikit, pagi ni tinggal nak goreng je lagi.

Goreng kentang dulu sebelum di tumbuk atau kalau malas, blend pun okay jugak janji hancur

Masukkan daging, bahan2 tumbuk (garam, halia, bawang putih, lada putih & buah pelaga ikut kemahuan) dan daun sup dengan daun bawang ke dalam kentang yang dah di tumbuk/blend tadi. gaul rata2 dan mesra gitu.

Buat bulat2 ker lonjong2 ker ikur suka hati sendiri ikut size pun sukati jugak. lepas tu celup dalam telur dan goreng.

Abaikan yang warna2 gelap tu, biasalah aku pepagi ni sambil masak sambil buat kerja lain jugak. kekadang tu terleka lupa pulak pasal ada begedil dalam kuali. resultnya ni ha ada yang tergelap sikit tapi takpe, sedap rasa pahit2 sikit muahahahaha. dah jadi sarapan untuk pagi ni.

2 comments:

Mimy Hamid said...

plan nak buat gak stok bulan pose ni...hehehe...mimi nya version kentang kasi rebus pastu lenyek..

Ann Ishak said...

version tu pun okay jugak, ikutkan lagi senang nak lenyek kan