Monday, July 25, 2011

Daging Black Pepper in d'house

Balik keja awal, bolehlah masak dekat rumah. singgah kedai dulu beli barang2 mentah untuk nak masak. Faizal dah request nak makan daging black pepper, okaylah meh kita masak sama2 ye.

Potong daging nipis2, orang tua2 kata potong dengan cara melawan urat supaya daging tak liat. tapi sampai skang aku tak jugak tau cara potong melawan urat tu macam mana ngeeee. bersihkan dan toskan selama 1 jam supaya daging tak mengeluarkan air yang banyak masa mengoreng nanti.

Potong memanjang lada benggala tak kiralah warna apa pung ikut kesukaan dengan lada merah. panaskan minyak, gorengkan daging sehingga masak dan ketepikan. tinggalkan sedikit minyak dalam kuali dan masukkan serbuk lada hitam yang dah ditumbuk dan kacau hingga berbau wangi.

Masukkan lada merah, kicap manis, sos tiram, garam dengan gula kalau mau. masukkan daging dan kacau sebati. masukkan air, lebihkan air kalau nak berkuah. biar sampai mendidik, barulah masukkan lada benggala dan bancuhan air tepung jagung. biarkan mendidih lagi dan bila dah agak pekat, padamkan api dan hidangkan.

takkan sejenis je lauknya kan...mestilah ada temannya

terung goreng ikan bilis

ayam percik Ayamas...tetiba tekak ni teringin pulak. sebelum balik Faizal sempat pegi cari dulu. takut nanti kepunan pulak katanya

2 comments:

Mimy Hamid said...

biasa klu masak black pepper my version...cili bengala potong dadu...pastu masak ngan butter ganti minyak...ada umphhhhhhhhhhh

Ann Ishak said...

ikut version masing2