Saturday, July 30, 2011

Ikan Masam Manis in d'house

Entry masak memasak lagi, kata aura memasak tengah hangat sekarang ni, ada je idea nak masak pelbagai lauk pauk untuk diri sendiri dan laki. lauk pulak ikut mood hari tu nak makan apa, macam ari ni aku teringin nak makan ikan pulak. nak masak ikan masam manis lah, rasa lebih kurang sama dengan masak 3 rasa jugak pada aku.

Aku pakai 2 jenis ikan, cencaru dengan bawal putih. sebabnya ikan tu semua tinggal seekor je, jadi aku kawinkan ia dalam kuali bersama2. harga ikan sekarang ni pun boleh tahan jugak mahalnya so jangan membazir.

cili kering di kisar, aku biasanya buat lebih...boleh simpan dalam ais gobok

Goreng ikan hingga garing dan ketepikan. dalam kuali lain, tumiskan bawang putih hingga kekuningan

Kemudian masukkan cili yang dikisar tadi, sos tomato sos ikan, lobak merah, nanas, timun, bawang, air, gula & garam secukupnya.

Kemudian masukkan pula bawang besar dan kacau sehingga rata. biarkan sehingga masak kemudian padamkan api.

tuangkan kuah di atas ikan dan ready to eat

4 comments:

NeenaAnuar said...

owh! lagi sekali ko dah berjaya wat aku terliur ann! huhuuuu...

Mimy Hamid said...

apa beza masam manis 3 rasa..hehe sam ajek kot..nama lain

Ann Ishak said...

neena - jaga babe, kawal air liur tuh. kalau menitik jugak, aku tak bersalah hihihihihi

Ann Ishak said...

mimy - cuba dulu baru tau bezanya