Saturday, August 20, 2011

20th Ramadhan - Ayam Kunyit untuk berbuka

Ayam kunyit ni bukannya ayam goreng kunyit tu ye. ayam ni goreng lembab2 sikit letak sayur sekali, tak payah nak goreng sayur berasingan lagi.

Ayam biasanya aku ambik bahagian dada sebab banyak daging, potong kecik2...bahagian tulang janganlah ambik. lepas tu gaul bersama garam dengan kunyit. panaskan minyak, gorengkan ayam tadi sehingga ala2 garing. oleh sebab minyak yang digunakan tak banyak kenalah kacau biar garing sekata ayam2 tu. setelah ayam garing, masukkan bawang besar dan sayur (aku guna kacang panjang dengan bunga kobis). kacau lagi sehingga sayur masak tapi jangan sampai lembik pulak sayur tu.

sambal colek untuk sepanjang bulan Ramadhan ni, sambal tempoyak

2 comments:

Mimy Hamid said...

wowwwwww sambal tempoyak...ada umphhh

Ann Ishak said...

dah kata musim ari tuh...durian dekat dusun pun dah tak termakan lagi, tu yang tempoyak banyak sampai kakak paksa bawak balik seorang sampai 2-3 botol