Saturday, August 20, 2011

20th Ramadhan - Ikan bilis cili padi untuk sahur

Nama je letak cili padi tapi tak pedas sangat pun, kang terkejut pulak perut makan pedas pagi2 sahur ni. boleh je kalau nak buat sambal tumis tapi aku minat kering2 gini je, kadang2 tu boleh buat cecah dengan prata jugak. bahan2 nak buat ni pun beli malam tadi jugak sebab rumah ayah memang takde apa2 barang untuk memasak kecuali garam asam tu adalah untuk buat syarat simpan dalam rumah tinggal ni.

ikan bilis cili padi

tomyam ayam, kuah kemain terbanyak pulak

Minum air teh o panas, teh bag memang ada simpan dengan gula. air botol banyak dalam peti ais tapi taklah tertelan pepagi sahur nih. beras pun ada lagi lebihan dari kenduri tahlil sebelum tu. ni jelah menu sahur kami berdua laki bini dekat rumah arwah ayah, siang nanti selepas kemas2 apa yang patut, dah nak balik KL semua.

2 comments:

Mimy Hamid said...

menu ikan bilis tu menu sedap giler

Ann Ishak said...

memang pembuka selera betul untuk kami ni