Thursday, August 4, 2011

4th Ramadhan - Steam Fish

Menu untuk berbuka hari ni, steam fish ala biasa2 je. serawa durian pun sempat buat jugak untuk menu supper nanti. durian yang ada ni nak bagi perabis je, nak buat tempoyak...dah ada 3 bekas tempoyak da. steam fish ni senang je buatnya, aku start kelengkang kelengkung dekat dapur around 7pm, by the time berbuka makanan pun dah hidang.

Bersihkan ikan (aku guna ikan siakap) dan lumurkan dengan bahan2 tumbuk. masukkan ikan ke dalam bekas yang sesuai untuk di kukus.

Bahan2 tumbuk ~~~ bawang putih dan halia

Masukkan semua bahan2 lain dan yang telah di hiris. kalau nak pedas, masukkan cili padi ikut tahap kepedasan sendiri.

Bahan2 lain ~~~ daun sadri, jus limau kasturi, tepung jagung, garam, gula.
Bahan2 hiris ~~~ serai, bawang merah, bawang putih, halia, daun bawang, bunga kantan.
Bahan2 perisa ~~~ olive oil, cili padi daun limau purut

Kukus sehingga ikan masak. tetiba bekas ikan tu kecik pulak. sebabnya bekas yang dekat atas tadi tu tak muat masuk kukus ni. mungkin sebab bersegi dan besar walhal kukus ni adalah saiz yang besar. kesudahannya guna bekas oval ni tapi tak muat pulak ikannya yang agak gedabak jugak. takpelah janji boleh kukus tu kira selamatlah.

2 comments:

Mimy Hamid said...

ikan kukus cepat masak kan..dan sedap...ada org diet ke

Ann Ishak said...

tak diet tapi kami memang suka sangat steam fish ni...diet tu susah sikit sebab bila masak mesti tambah sampai 2 pinggan ape cer