Tuesday, October 18, 2011

Bihun soto + bergedil...yang simple2 je

Teringin nak makan bihun soto, jadinya sempat singgah kedai beli bahan2 untuk masak bihun soto untuk makan malam ni. capai jelah apa yang ada dekat kedai tu, segala rempah ratus yang ada...dah namanya tetiba teringin kan.

Soto ni yang pentingnya kena ada sup, jadinya meh kita masak sup dulu. Didihkan air, masukkan ayam yang telah dibersihkan bersama halia dengan bawang.

Sementara tu, tumiskan serai, bawang merah, halia, lengkuas, bunga lawang, bunga cengkih dan perencah soto sehingga wangi. bila dah naik bau, masukkan ke dalam sup tadi. masukkan air asam jawa dan perasakan dengan garam secukup rasa.

Kacau rata sehingga masak dan angkat.

Untuk buat cili kicap pulak: campurkan cili padi kisar dengan kicap, garam dan gula secukup rasa.

Bergedil : satukan kesemua bahan2 (daging cincang, kentang yang dah dilenyek, telur, serbuk lada hitam dan garam) dan bentukkan bulat2. goreng bergedil hingga keperangan dan masak dalamnya.

Bila nak makan tu, hiaslah dengan daun bawang dan bawang goreng. ayam tu aku tak carik2 pun sebab Faizal lebih suka makan macam tu saja.

2 comments:

Mimy Hamid said...
This comment has been removed by the author.
Mimy Hamid said...

terbaek la soto ni...nak cuba..sempoi tp mcm meanrik