Tuesday, February 21, 2012

My Homemade Kerabu Bihun

Malam tadi dah tak tau nak masak apa, kesudahannya buat kerabu jelah since bosan jugak nak masak beria sangat ni.

Cahaya terlebih agaknya, kemain putih lagi bihun tu hihihi. panaskan olive oil dan goreng bawang merah bersama cili padi dan belacan. dah agak2 naik bau, tumbuk bahan goreng tadi sehingga lumat. masukkan dalam bihun yang siap di celur dan gaul rata. selepas tu masukkan taugeh, hirisan kobis dengan kacang pis yang di celur dan hirisan cili padi ikut tahap kepedasan sendiri dan gaul2 lagi. akhir sekali barulah perahkan limau nipis dan gaul rata lagi dan selepas tu sedia untuk di makan.

selamat mencuba...

7 comments:

KhaiRin : anies said...

ann x yah letak garam ke?

*assyiera* said...

waa.. dah sarap..
pos3~

iklan jap.. nak join contest? http://ieraassyiera.blogspot.com/2012/02/kraftangan-dan-aku.html

QasehnyaRania said...

sedap..bloeh cuba nanti.izin minta salin yer :)
camat pagi akak :)

jom baca ni
http://lobaksusue.blogspot.com/2012/02/resepi-mentarang.html

Nyue said...

lapar je rs tgk kerabu nie..ermmm...

Kakzakie said...

Kena perah limau tu yg best...

sailaaf said...

1 st time ni nengok kerabu bihun...kagum*

Ann Ishak said...

dalam resepi ni saya tak menggunakan garam sebaliknya saya menggunakan sos ikan sahaja