Wednesday, May 9, 2012

My Homemade Seafood Masak Merah Berempah

Seafood yang aku gunakan adalah sotong, udang dan lala. bawang besar, bawang putih dan halia dicincang. panaskan minyak, tumiskan bahan cincang tadi, kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan bunga cengkih sehingga naik bau. kemudian masukkan cili kisar, sos tomato, serbuk kari, jintan manis dan santan...kacau sehingga mesra dan perasakan dengan garam. masukkan seafood dan kacau sehingga masak. jangan lama sangat sebab seafood tak sedap kalau terlalu masak. tutup api dan masukkan tomata yang dipotong 4 dan bolehlah hidangkan untuk santapan korang.

Masih merintih sakit tekak dah hampir seminggu ni, tak taulah bila nak hilang tapi selera untuk makan takmolah hilang sekali. selamat mencuba...

2 comments:

Mimy Hamid said...

kak minat ngan resepi ni...nk suh mak pah buat la

Ann Ishak said...

buat2 tapi hang jangan makan banyak sangat, takut meragam perut fayel ;)