Tuesday, September 25, 2012

Beli cat untuk keperluan sahaja

  1. Mulaikan dengan mengukur dimensi luas permukaan yang akan di cat dan kemudian kalikan tinggi dengan lebar permukaan yang hendak dicat. lakukan perhitungan yang sama untuk ruang yang tidak akan dicat seperti pintu dan tingkap. kemudian kurangkan ruang yang tidak perlu cat dari luas permukaan keseluruhan untuk mendapatkan anggaran saiz luas yang akan dicat. 
  2. Label di badan tin boleh membantu memberikan panduan, namun pastikan beli dan menyediakan cat yang mencukupi untuk menyempurnaan tugasa. kalau baru cat separuh jalan, cat habis pulak tak ke buat kerja dua kali namanya tu ;p




 

4 comments:

Rai Ourkizuna said...

saya suka aktiviti mencomot comot macam ni..tah bila encik husband nak ajak saya ngecat..haha..

ejulz said...

nak mengecat ke ni? hehe

Ann Ishak said...

Rai - kena bagi hind lebih ni :)

Ann Ishak said...

ejulz - plannya ye tapi tak mula lagi till now :)