Tuesday, September 18, 2012

Pulut tanak pakai rice cooker

Bukannya takde kukus tapi malasss kemain nak keluarkan kukus dari kotak. sudahnya aku tanak je pulut pakai rice cooker, mujur menjadi pulut tu. malam tadi teringin sangat nak makan pulut tanak dengan sambal ikan bilis tapi sayang seribu kali sayang, ikan bilis dekat kedai berdekatan rumah dah habis pulak. malas nak pegi cari tempat lain, sudahnya ikan masin kering ni je buat lawan makan dengan pulut. memang sedaplah campur pulak dengan serunding daging dan ikan.

Tanak beras pulut bersama santan, daun pandan dan garam secukup rasa. tanak macam biasa seperti masak nasi tu. lebih sedap kalau dilawan makan dengan sambal ikan bilis, aku goreng ikan kering je.

Kalau suka boleh taruk dengan kelapa parut, aku memang kureng minat dengan kelapa parut ni :0

16 comments:

Rai Ourkizuna said...

tak kukus pun asal jadi kak..periuk nasi pun bolehh..

saya memang masak dalam pressure cooker je pulut ni..4 menet..hehe (dasar pemalas sebenarnya :P)

dedulu tak reti sangat makan dgn ikan masin ni..family saya makan dengan serunding kelapa..skang ni sejak kawin layan ngan ikan kering pun jadikk je..hehehe..

tapi tak boleh makan banyak.. saya mudah kembung T_T

Miss Volvo said...

sukatan die cmne? tak reti la nk tanak pulut hmmm

wantie said...

saya suka pulut kukus dibandingkan pulut tanak. ntah le kenapa . mungkin sejak kecil mak manjakan tekak saya ni dengan pulut kukus kot.

BTW dah follow kamu.

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Kak ros suka sangat pulut dengan ikan kering goreng.Kalau pulut tu digaul kelapa..aduh lagi sedap kan.

Kesuma Angsana said...

KA pown suka cuma x boleh makan banyak sgt! cuma cubit2 sikit hehehe

eMMe said...

pulut sedap makan same rendang ayam, or daging kan Ann... kalo ade kuah durian, perghhh!!! manissss.. lupe kejap result fail saya test air gula tu, huhuhuhuuh....

azieazah said...

Sama! Suka! Suka!
Pulut tanak makan dengan ikan masin. Perhhhh!

Norhafizah (Lina) said...

kelas ko mak, makan pulut dgn ikan kering masin. mengidam ke tu nok.

Ann Ishak said...

Rai - betul tu, pulut kan angin...jangan makan banyak sangat

Ann Ishak said...

Miss Volvo - sukatan ikut sama macam masak nasi jugak

Ann Ishak said...

wantie - thanks dear

Ann Ishak said...

Puan Ros - memang sedap sangat :)

Ann Ishak said...

Kesuma Angsana - KA takut angin satu badan ek :)

Ann Ishak said...

Emme - kalau ada durian masa ni, mau jadi jugak tu emme oiii :)

Ann Ishak said...

azieazah - perh3x :)

Ann Ishak said...

Norhafizah - teringin sebab dah lama sangat tak makan macam ni