Wednesday, December 26, 2012

On The Banks of Plum Creek by Laura Ingalls Wilder

A book that i still keep till now, On The Banks of Plum Creek. tika masa tu memang hazab merangkak2 nak mengenal makna bahasa cara sebutan yang betul untuk bahasa inggeris ni. baca sebaris, selak2 kamus sampai sudahnya tak habis baca langsung. dulu sekolah felda dan hampir2 nak masuk sekolah pondok tapi tak jadi, manalah nak menitik beratkan sangat bahasa inggeris ni. belajar sebab masuk periksa je.

Tapi bila umur makin meningkat, tahap pembelajaran pun meningkat sama barulah sedar diri bahawa bahasa inggeris adalah penting. di situ barulah saya belajar secara serius. zaman sekolah saya dulu ada hari bahasa inggeris which is every Wednesday. setiap pelajar kena bertutur dengan cikgu or kawan2 menggunakan bahasa tu. memula memang caca marba jadinya tapi lama kelamaan dah jadi biasa pulak. sekiranya didapati tidak mengunakan bahasa inggeris dalam pertuturan, RM0.10 untuk setiap perkataan selain bahasa inggeris akan dikenakan. cikgu siap bawak tabung masuk kelas lagi tu. kiranya cara ni memang dah lama ada.

Buku ni my abang yang punya, banyak buku2 depa semuanya berbahasa inggeris. dulu saya tak pandang pun tapi sekarang ni rasa teringin pulak nak baca. saya dah habis baca buku ni, yang lain akan menyusul pulak. buku sesuai untuk budak2 tapi saya yang terlebih umur pun suka jugak...
 
Having left their little house on the Kansas prairie, the Ingalls family travels by covered wagon to Minnesota and settles in a dugout on the banks of Plum Creek. Pa trades his horses Pet and Patty to the property owner (a man named Hanson, who wants to go west) for the land and crops. He later gets two new horses as Christmas presents for the family, which Laura and her sister Mary name "Sam" and "David". Pa soon builds a new, above-ground, wooden house for the family, trusting that their first crop of wheat will pay for the lumber and materials.

Now that they live near a town, Laura and Mary go to school for the first time. There they make friends, but also meet the town storekeeper's daughter, Nellie Oleson, who makes fun of Laura and Mary for being "country girls." Laura and Mary attend a party at the Olesons' home, and Ma has Laura and Mary invite all the girls (including Nellie) to a party at their house to reciprocate.

The family goes through hard times when grasshoppers (actually Rocky Mountain Locusts) decimate the much-anticipated wheat crop, and lay so many eggs that there is no hope of a crop next year. For two harvest seasons, Pa is forced to walk three hundred miles east to find work on farms that escaped the grasshopper plague.

The book ends with Laura's Pa returning safely to the house after becoming lost near their home during a severe four-day blizzard. Laura is portrayed in this book as being seven to nine years old.

Harga buku dulu2 murah je kan...seronoknya kalau sekarang pun boleh dapat dengan harga macam ni.

9 comments:

Rai Ourkizuna said...

murahnya buku ni kak..zaman skang kalau tak time betul2 sale mmg susah nak jumpa yg harga gini kan..

PMH Puncak Perdana said...
This comment has been removed by the author.
reza al-razi said...

itulah pentingnya English Education.. zaman skrg nih klo tak tau English mmg rasa cam nak buat apa pun tak boleh.. rasa kerdil je. hoho..

LYAfrina said...

rm5 je.. klo skarang mana ade nk dpt harga camni..buku kanak2 pon dh mahal

Mizz ErMa said...

tu lah, zaman sekarang, malaysia da jadi mcm half malay half english dah..hihi

Ann Ishak said...

Rai - betul tu :)

Ann Ishak said...

reza al-razi - rasa ketinggalan pun ye jugak :)

Ann Ishak said...

Lyafrina - rasanya buku kanak2 lagi mahal dari novel2 tu :)

Ann Ishak said...

Mizz Erma - half2 ke, akak rasa dah almost 100% kot :)