Malas pulak rasanya nak berbuka di luar, lebih suka iftar di rumah saja. masak pun simple, cepat dan ringkas. apa lagi, terjadilah Asam Pedas Ikan Cencaru untuk hidangan iftar saya malam tadi.
Bersihkan ikan cencaru, buang bahagian kulit keras dan toskan. panaskan minyak, tumis cili kering, bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas, kunyit hidup, belacan, buah keras dan serai yang di kisar halus sehingga harum dan garing. selepas tu tuangkan air secukupnya dan masukkan ikan dan sawi jeruk. kemudian masukkan jus asam jawa dan perasakan secukupnya. hidangkan bersama nasi panas.
Alhamdulillah sempurna ibadat puasa sunat saya tanpa ada sebarang dugaan berat.
8 comments:
tak penah buat asam pedas cencaru... ooo akak masak asam pedas takder buah keras.. mungkintuler pasal kurang asam pedas akaktu.
mmg sedap berbuka di rumah aje..buat yg ringkas2 pun cukup kan..menyelerakan tgk gambo2 nih..
selamat berbuka dan selamat berpuasa...
betul tu..buka kat rumah lagi selera..walaupun ringkas.
tak penah try buat ikan cencaru masak asam pedas..
selau sumbat sambai nyior je ;)
Cho Zila - tak jugak kot kak :)
Ena's Palace - terima kasih ena :)
Marsita Yahya - lebih selesa jugak :)
QasehnyaRania - buat sumbat pun sedap jugak ek, nak buatlah next time :)
Post a Comment