Di saat takde idea nak masak apa untuk makan malam ni, lebih senang rebus je apa2 yang patut. nak makan dekat luar pun takde mood nak keluar semula. tengok dalam ice gobok adalah 2 ekor ikan selar, lepas tu adalah tomato ceri yang kalau dibiarkan sehari dua lagi mau kecut...baiklah masak je dua bahan tu. maka jadilah ikan rebus air asam menu makan malam kami
Since saya hanya ada stock ikan selar, saya rebus ikan tu dan toskan...boleh jugak gunakan ikan kembung or ikan tongkol pun sodap jugak. sementara merebus ikan tu, potong 2 tomata ceri, bawang besar, cili besar dan cili padi di mayang. masukkan ikan yang dah ditoskan tadi dalam pinggan hidang. curahkan tomato ceri, bahan2 mayang dan air asam jawa yang telah di kacau bersama sedikit belacan (perasakan sekali dengan garam dan gula). dah siap, cepat kan. bolehlah makan bersama nasi panas.
Nasi dah habis tapi tangan masih lagi tak berhenti meratah ikan pulak, tak payah makan dengan nasi pun kenyang jugak.
6 comments:
Idea best ni kan? Nak cuba. Maknanya, bancuh air asam tu boleh guna air rebusan ikan tu jer kan?
kalau nak lagi sedap, begitulah caranya kak...ermmm sedapnya
as-salam..comfirm sedap pekena dengan air asam kan:D
mkn yg mcm nielah yg sdp dan menyihatkan
QasehnyaRania - sedap sangat :)
Ratu Hatiku - yelah, tak pakai minyak pun...rebus2 je :)
Post a Comment