Monday, June 17, 2013

Man of Steel

 

What's the 'S' stand for?
 It's not an 'S'. On my world it means 'hope' Well, here it's... an 'S'

Memula dulu ingat lagi masa kecik, saya layan Superman (dilakonkan oleh mendiang Christopher Reeve) yang pakai spender merah dekat luar tu. bila dah meningkat remaja, saya tak pernah miss tengok Smallville (masa ni Clark Ken kemain hensem). dan sekarang dah lama menanti2 movie ni keluar panggung. bila confirm je keluar terus nak tengok tapi biasalah penuh memanjang. Sabtu malam yang lepas, saya tak boleh tunggu lagi...lambat pun lambat la janji tengok, terus sanggup menunggu midnite show dengan harapan mata tak mengantuk. alhamdulillah tak sempat mengantuk pun, setiap aksi tu bagai tak boleh miss la.

As usual, movie yang diadaptasi dari komic adalah pilihan utama saya dan my laki, especially dia yang memang dah baca komic ni dari kecik lagi. seyes, jalan movie ini pun adalah similar dengan yang dalam komic jugak. mobile suite Superman kali ni memang cunnnnnnnnn habis, takdelah trademark spender merah dekat luar lagi ye hiksss. 

Part yang paling best masa Kal-El berlawan dengan General Zod, habis jahanam bandar tu sekelip mata je + pulak dengan tarikan graviti yang memusnakkan segala benda yang berada berdekatan dengan teras bumi yang cuba di tarik oleh spaceship General Zod.

Pada yang memang menantikan movie ni, pegilah tengok...memang sangat berbaloi dan super best. effect dari terbang dan langgar bangunan tu memang ohsem cuma Superman tu terbang laju sangat...penat mata nak menangkap dekat mana Superman tu berada masa bergaduh dengan General Zod tu. dah namanya super hero + movie ongputih memang takdenya logik...kalau nak tengok citer yang logik, baik jangan tengok movie ni. citer melayu pun banyak tak logiknya weh.

Ada jugak yang mengendong anak kecik mengheret anak sekolah yang tak berapa nak menengah tu...alahaiiii. dah sah2lah zaman diorang ni manelah femes citer Superman. zaman kini super hero diorang tentulah Boboi Boy. jangan assume lah budak tu nak tengok citer macam ni. masa cerita habis, makpak tak pepasal menggendong anak besar kecik sebab memasing tido je sepanjang movie ni ditayangkan (midnitelah katanya). 

Pada saya, movie ini cukup epic. tak banyak flashback Clark Ken masa kecik coz kita sering tengok sequalnya dalam Smallville or Superman versi spender merah dekat luar. dan movie ni memang tak logik dek akal fikiran, dah katanya dari komic...tak kisahlah kartun or movie guna orang biasa ke, tetap macam kartun jugak. so jangan aspect sesuatu yang logik dek akal fikiran ye dan jangan kata movie ni macam kartun sangat, dah memang asalnya kartun kot. meh baca sinopsis ni, saya tak kuasa nak bagi suspent korang. kalau menarik pegi tonton, kalau tak menarik...tunggu je sampai keluar dalam HBO nanti.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/8/85/ManofSteelFinalPoster.jpg 

The planet Krypton faces imminent destruction due to an unstable core, and its ruling council is under the threat of rebel General Zod and his followers. Scientist Jor-El and his wife Lara secretly imprint a genetic codex into the cells of their newborn son Kal-El, and launch him on a spacecraft to Earth to preserve the Kryptonian race. After Zod murders Jor-El, he and his followers are banished to the Phantom Zone, but manage to escape when Krypton explodes. The infant Kal-El lands on Earth in Smallville, Kansas, where he is discovered by couple Jonathan and Martha Kent, who name him Clark and raise him as their adopted son.
 
Clark's Kryptonian physiology affords him superhuman abilities on Earth. Young Clark gradually learns to hone the abilities that initially cause him confusion and discomfort. Jonathan reveals to a teenage Clark that he is an alien, and advises him to not utilize his powers publicly, fearing that society would reject him. After Jonathan's death, an adult Clark spends the next several years living a nomadic lifestyle, working different jobs under false names to cover his tracks and hide his identity. He eventually discovers a Kryptonian scout ship with technology that allows him to communicate with the consciousness of Jor-El in the form of a hologram. Lois Lane, a Pulitzer Prize-winning journalist from the Daily Planet, also discovers the ship while pursuing a story, and is rescued by Clark when she is injured. Lois's editor Perry White rejects her story of a "superhuman" rescuer, so she traces Clark back to Smallville with the intention of writing an exposé. After hearing his story, she decides not to reveal his secret.
 
Detecting the scout ship, Zod travels to Earth where he demands that Kal-El surrender to him, or humanity will suffer the consequences. Clark agrees to surrender to the U.S. military, who hand Lois and Clark over to Zod's second-in-command, Faora. Zod reveals that he intends to use a terraforming "world engine" to transform Earth into a Krypton-like planet, to eradicate the human population, and to use the codex to repopulate the planet with genetically-engineered Kryptonians. After Clark and Lois escape the ship, Clark defeats Faora and another of Zod's henchmen in Smallville, convincing the military that he is on their side. Zod deploys the world engine and initiates the terraforming in Metropolis and over the Indian Ocean.

Clark, now dubbed "Superman", stops the world engine in the Indian Ocean. The military uses the spacecraft that brought Superman to Earth in an aerial strike to create a portal that returns Zod's ship and his crew to the Phantom Zone. Only Zod remains, and he and Superman engage each other. After a battle, Superman is forced to kill Zod to save a group of innocent civilians that Zod attempts to murder. Superman decides to blend into society by wearing eyeglasses, and resuming his identity as Clark Kent. He is hired by White to work as a reporter for the Daily Planet.

4 comments:

Mimy Hamid said...

huwaaa bila ni semua citer tak tengok...layan dvd je la mampu

ieja amieja said...

ank2 x sabar nak ajak tgk citer ni kat panggung..

Kesuma Angsana said...

wah best tu cerita ni

aniswany said...

Anis bru lepas tgk muvi nih..hero dia mcm confius sket..kejap hensem kejap x..bahaha pg tgk muvi sbb nk tgk hero encem jek :p