Teringin sangat nak makan laksa, cukup bahan2 maka jadilah...
Bahan-bahan:
Laksa - direbus dan toskan
Ikan sardin dalam tin
Daun kesum
Lengkuas - diketuk
Asam gelugur
Serai - diketuk
Bunga kantan - hiris nipis
Garam
Petis udang
Air
Bahan hiasan:
Hirisan nenas
Hirisan timun
Hirisan cili padi
Hirisan bunga kantan
Telur rebus
Daun pudina
Cara-caranya:
Masukkan isi ikan kembung bersama kuahnya ke dalam periuk. masukkan sekali daun kesum, lengkuas, asam gelugur, serai dan bunga kantan.
Didikan di atas api sederhana sambil kacau rata. perasakan secukupnya dan masak sehingga mendidih.
Masukkan laksa ke dalam mangkuk dan letakkan bahan hiasan serta kuahnya. lepas tu bolehlah dihidangkan.
Boleh letak hirisan bawang jugak, tapi saya memang tak berapa suka makan bawang sebagai hiasan (tak dimasak).
8 comments:
wahh..sedapnyaaa..
Laksa Asam memang kuah dia tak pekat ye kak?sedap jugak ni..bolehlah mencuba nanti :)
sedapnya laksa.....lama dah x buat ni...
kecuuuqqqqq
Huiii... sedapnya. Kakak kalau petang biasa rasa lapar sangat. Pagi ok sikit masuk ke petang tengok lakza macam ni tak boleh tahanlah Ann..
wah pastinya sedap ni..
huissssssss kena beli ikan sok, terliur lak pula
dah lama x makan laksa. sbb pantang. hukhuk
Post a Comment