Friday, December 20, 2013

Paku dan kelas masak memasak

My laki dulu pegi keja naik motor, selalu la menyingut pasal tayar motor pancit kena paku. saya selalu la tanya, macam mana boleh kena paku, takkan lalu dalam semak kot or sengaja langgar papan dekat tepi jalan tu. my laki selalu cakap ada banyak paku yang sengaja ditaburkan di tepi jalan. tu pasal laluan motor ni kalau perasan ada banyak no phone untuk tukar tube/tayar pancit bagai. bila dah emergency, sah2 no tu jugak yang orang akan called kan...secara tak langsung boleh 'ketuk' dengan harga mahal. tukar tube je boleh cecah 50 hengget walhal kalau dekat kedai biasa cuma beberapa hengget je. tu yang my laki cakap la...ada jugak yang kena lagi mahal dari tu.

Dari pakai tayar biasa, my laki tukar kepada tubeless tapi tak boleh bertahan lama jugak. kalau dah setiap minggu kena tusuk paku, mau tak rabak tayar tu kan walaupun boleh sumbat cacing. 

Jahat betul orang2 yang buat keja tabur paku dekat laluan motor ni kan, agak2 la kalau nak kenakan orang pun.

Semalam saya ikuti kelas membuat tartlet di Ulu Langat. memang best la walaupun dah pernah buat sebelum ni tapi apa salahnya menambah ilmu lagi. ini bukan kelas yang pertama, dah banyak tempat jugak saya pegi belajar baking cuma tinggal lagi malas nak up dalam entry je. ni terlebih rajin since cuti panjang kan...dah ada modal nak bercerita, maka teruskan aja. 
  
pegi with my friend yang punya minat baking yang sama, our cikgu yang pakai kemeja pink tu uolsss
 
sesi menguli adunan untuk jadikan doh
 
selepas menjadi doh, adunkan dalam tart shell dan kemudian di bakar
 
untuk adunan egg tart
 

adunan kastad untuk fruit tart
 
cara double boiler chocolate
 
ada peserta yang membawa kelapa goreng, sedap jugak bila dah jadi tart kelapa
 
egg tart
 
fruit tart

3 comments:

Rai Ourkizuna said...

best nya pegi kelas kak..saya pun suka membaking..tapi sekarang terpaksa coti sbb oven rosak..sobss..

kalau kat highway kesas.. keep nombor peronda.. peronda kesas tolong tukar tiub gak..tapi dia cas murah lagi.. mmg diorang ni selalu tabur paku..lagi kalau dah dekat dengan musim perayaan..

MYA EL QAYREENA AZRYAN said...

WARGHHH BESHNYEEE.... MESTI TERUJA KAN...KAN...

Razil Tahir said...

Best nya... Saya banyak kali nak join kelas memasak nie sebab saya tak reti langsung masak...

Dan tart strawberry tue tampak sungguh mengiurkan... :P