Wednesday, February 26, 2014

Penerbangan Airasia Tiada Tolak Ansur?

 "Tiada tolak ansur" Penerbangan Air Asia Bakal Jadi Pilihan Terakhir Mahasiswa!

Kuala Lumpur, tiada tolak ansur dan langsung tidak berjiwa masyarakat selain tidak berhati perut dengan hanya mengaut keuntungan semata-mata yang dapat menyifatkan rasa tidak berpuashati sekumpulan pelajar Institut Pengajian Tinggi terhadap syarikat penerbangan tambang murah Air Asia.



Perkara itu disebut sebaik sekumpulan pelajar tersebut berjaya pulang sejurus lawatan mereka ke Medan, Indonesia dengan menggunakan perkhidmatan penerbangan tambang murah Air Asia dekat sini, LCCT kelmarin.

Jelas mereka, penerbangan mereka ke Medan pada 12 Februari yang lalu tergendala seketika apabila kelewatan yang hanya seminit dijadikan alasan untuk tidak membenarkan mereka melepasi pintu untuk menaiki pesawat AK1350 yang dijadualkan berlepas pada jam 7.45 pagi waktu Malaysia.

Tambah mereka lagi, pintu penerbangan tersebut ditutup dihadapan mereka ketika sebahagian darinya berjaya melepasi pintu tersebut dan pegawai bertanggungjawab langsung tidak memberikan budi bicara dan tolak ansur untuk membenarkan sebahagian yang lain menaiki pesawat.

Menurut mereka seramai 15 penumpang gagal menaiki pesawat atas alasan yang sama dan dinasihatkan pegawai yang menjaga pintu berkenaan untuk membeli tiket perjalanan seterusnya pada jam 1.50 petang.

"Mereka langsung tidak bertolak ansur, kata mereka tak nak ganggu jadual perjalanan..tapi kami masih menghubungi kawan yang berjaya menaiki pesawat dan mereka cakap pesawat sehingga jam 7.55 pagi pun masih belum berlepas.

Kumpulan pelajar tersebut yang kemudiannya akur dengan tindakan tidak bertimbang rasa tersebut mengambil keputusan untuk menaiki penerbangan seterusnya. Kini, lain pula ceritanya apabila mereka menyedari bahawa mereka tidak boleh mengurangkan harga tambang yang baru daripada penerbangan sebelumnya.

"Mereka kata tiket kami tiket promosi dan kami perlu bayar penuh kerana tak boleh buat pengurangan harga tiket daripada tiket sebelumnya.

Akur dengan kenyataan tersebut, kumpulan pelajar itu terpaksa mengeluarkan duit mereka sendiri bagi menampung kos penerbangan seterusnya yang menelan belanja sebanyak RM200 setiap seorang tidak termasuk bagasi tambahan.

Namun, kekecewaan pelajar tersebut tidak berakhir begitu sahaja apabila menyedari bahawa beg mereka tersalah tagging selain mendapati bahawa beg rakan mereka yang berjaya melepasi pintu penerbangan turut dihantarkan ke bahagian lost and found.

Setelah berbincang dengan pegawai di kaunter khidmat pelanggan Air Asia, mereka dikejutkan bahawa bayaran bagasi terdahulu tidak boleh dikehadapankan bagi penerbangan seterusnya selain mereka terpaksa mengeluarkan wang tambahan bagi menampung kos bagasi tersebut.

Pelajar pelajar tersebut ketika ditemui wartawan UNC sempat mencadangkan agar semua mahasiswa di Institut Pengajian Tinggi menjadikan Air Asia sebagai perkhidmatan penerbangan pilihan terakhir memandangkan syarikat itu yang semakin teguh dilihat semakin angkuh dan tidak bertimbang rasa.

*Luahan Hati seorang daripada pelajar tersebut di laman sosial*
Hati-hati dengan promosi murah AirAsia!

Ini teguran ikhlas aku kepada semua orang supaya lepas ni taklah korang pun terkena tipu dengan perniagaan KOTOR AirAsia ni. Walaupun aku bangga dia sebagai company tempatan yang Berjaya di pesada dunia tapi bagi aku layanan pelanggan yang TERANAYAI tak wajar berlaku!

Begini kisahnya, aku dan lapan orang kawan-kawan dah membeli sebuah tiket promosi AirAsia ke Medan. Nak dijadikan cerita kami dah tiba awal dekat LCCT untuk naik flight tapi punyalah ramai orang beratur tambah pula dengan pekerja AirAsia sendiri yang layan kteorang lambat nak masuk luggage terhegeh-hegeh. Tak pe boleh sabar lagi ye la excited first time nak pergi Medan.

Lepas melepasi Kastam, kami pun berjalan ke pintu kaunter 3 untuk ke Medan pada 12 Februari 2014. Depan mata aku seorg mamat staf AirAsia ni tutup pintu setelah 4 daripada kami Berjaya masuk. Terkejut beruklah kami berlima yang tertinggal ni eh kenapa dah tutup pintu kami dahlah datang berkumpulan bagilah masuk. Alasannya masa dah tamat mereka akan menutup pintu 20 MINIT SEBELUM PENERBANGAN dan waktu penerbangan pukul 6.45 pagi dan masa tu jam pukul 6.25 pagi. Consider la sikit tak payahlah nak RIGID sangat.

Kejadah giler! Nego punya nego dia kata “Maaflah encik kami tak boleh bukak sbb ini akan menganggu schedule penerbangan”. Aku mcm tak boleh terima sebab depan mata kami dia tutup pintu. Nak dijadikan cerita bukan kami berlima je ada lagi 10 orang yang menimpa nasib yang sama macam kami. KIRANYA ADA 15 ORANG DIA TAK BAGI MASUK DENGAN SENGAJA!

Daripada runding elok2 sampailah bergaduh kami kat situ sebab jawapan yang dia berikan sangat KURANG AJAR DAN TAK MASUK AKAL. Akhirnya dia suruh kami beli tiket baru di kaunter servis. Senang je kan nak kaut untung.

Tak cukup dengan tu kawan kami yang Berjaya naik flight kata, “Eh flight tak gerak pun pukul 6.45 TEPAT. Flight delay!!! Sebab apa plak delay. So apa masalah tak nak bagi kami masuk. NOT MAKE SENSE AT ALL!

Selepas urusan dengan kastam selesai kami pun pergi ke kaunter servis. Kami disuruhlah ambil bagasi kami kembali, menurut staff AirAsia tu kalau kami MISS FLIGHT, bagasi pun takkan naik sekali. OK LAA.. so masa ambil bagasi, kami terperasan pula ada dua beg bagasi kawan kami yang dah berlepas fly ke Medan tertinggal sekali.

Eh apalah pulak ni kan. Check punya check rupanya dia letak nama berbeza-beza setiap beg. Beg aku nama kawan aku, beg kawan aku nama aku.. BERCELARU!
SENANG JE KAN!!

Kalau kami tak perasan beg kawan kami tu macam mana? Kalau ada harta berharga dalam bagasi kemudian ada orang ambil macam mana? Macam mana staff dorg kerja letak nama beg lain2. Bila report kat kaunter servis dia kata kami kena beli luggage baru sebab tak ada insurans cover… Dah makan duit orang lagi!!!

Disebabkan tak nak mengecewakan impian nak pergi juga Medan, ditambah pula rasa tanggungjawab nak kena tanggung lagi beg kawan kami yang dah berlepas ke Medan tu, kami pun beli je la next flight yang kos RM200 seorang(termasuk luggage BARU).. melayang macam tu je duit kan!!
Flight seterusnya pukul 1.10 tengahhari. Tak nak perkara sama berulang pukul 12.30 kami dah mula tunggu depan pintu kaunter. Ok MAMAT AIRASIA KURANG AJAR YANG SAMA PAGI TADI JUGA JAGA KAUNTER… yang kelakarnya punya penat kami tunggu dan beratur, dalam tiket tertera kuanter buka pukul 1.10 tapi pukul 1.20 baru dia buka dan flight kata nak terbang pukul 1.45. Kiranya pukul 1.25 dia akan tutup pintu..

HANYA ADA 5 MINIT JE KITA NAK BEREBUT MASUK DALAM FLIGHT OTHERWISE AKAN JADI MACAM KES AKU TADI DIA TERUS TUTUP PINTU DAN SURUH BELI TIKET BARU!!!

Bayangkan betapa bengang ye aku sebagai seorg pelangan rasa sangat sangat teranayai dengan layanan sebegini seakan-akan sengaja je nak kaut untung lebih lagi-lagi tiket promosi yang tidak menawarkan insurans jadi sebab tu dia rigid tapi bila nak buka pintu tak ikut masa yang ditetapkan pula!
So nasihat aku, plzzz la kawan-kawan lepas ni lebih berjaga-jaga. Mungkin salah aku juga kot sebab tak tunggu pukul 5 pagi depan kaunter tu kan..!!
Semoga Tony Fernandes boleh baca dan plzz laa improve servis AirAsia ni sebelum kami rakyat Malaysia sendiri beralih ke penerbangan murah yang lebih berkualiti dan BERHATI PERUT.
Yes Now Everyone can fly but not necessary with you AIRASIA..!!!
#BYE#HateAirAsia
**********************************************************************************
Bila baca balik pasal penerbangan ni, saya pun selalu mengalami bad experience jugak dengan penerbangan ini jugak la. bak kata orang, penerbangan ni kalau tak delay memang tak sah kan tapi terfikir jugak kalau diorang delay takde pulak nak bayar pampasan ganti rugi masa yang terbuang sampai makan jam lamanya dekat passenger. mentang2 la tambang murah katanya, bayar pun murah jadinya...sesuka hati la nak dilayannya. 
 
Tapi apa2 pun kita tak pasti sapa yang bersalah dalam situasi ni. semua orang pasti ada kenangan pahit hempedu manis bermadu dengan penerbangan ni kan. 
 
Walau saya ada mengalami sesuatu yang tak enak nak dikenang tapi tak la sampai nak boikot sesangat. ada masa kita kena jugak naik one and only penerbangan murah yang ada kan.
 
Kita sambung balik edisi kembara seharian kami ke Kulim Kedah.  
 
Berhenti dekat toilet selepas Tol Juru. ohaiiiii panas berdenting masa ni sambil menunggu my anak saudara tukar baju. kena pakai baju kurung untuk masuk kawasan asrama.

Kulim dengan Penang tu tak la jauh mana, adalah salam sejam perjalanan dari Tol Juru. 1st time saya ke Kulim ni.

Yang kagumnya, dikawasan ni boleh dikatakan signage diorang rata2 bertulisan jawi, haru jugak bagi saya yang tak pandai langsung berbaca bahasa tulisan jawi ni. sebelum hantar masuk asrama, singgah dulu dekat mall yang dekat2 untuk mereka beli barangan keperluan selain dari bahan2 makanan.

Selepas tu singgah drive tru McD, beli set dinner siap2, senang nanti tak payah nak keluar makan lagi.

Akhirnya selamat sampai sudah budak2 ni masuk asrama semula. tak lama dah dekat sini, nanti lepas ni sambung dekat UMK pulak. lepas tinggalkan mereka tu, saya dan my laki balik terus ke KL. berakhir trip seharian kami ke Kulim Kedah (^_^)

6 comments:

Rai Ourkizuna said...

malindo air dgn firefly okay sikit katanya.. tapi honestly saya pun tak pernah guna.. ngeri nak guna airasia.. hehe

wantie said...

harap harap menda ni tak terjadi padaku . adei... tengah nunggu nak naik air asia ni.. adoi

wahida said...

banyak dengar dah pasal AA ni kan, tapi Alhamdulillah aku x pernah terkena lagi dan tak nak terkena pun...huhu...

dan setakat ni delay pun aku tak pernah merasa lagi, yang pernah delay flight lain adalah...huhu...

patut Tony baca rungutan pelanggan mcm ni...biar dia thu org bwh dia keje mcm mana...

Mie said...

Saya pun dah berpuluh kali naik Airasia, tapi takde masalah pun. Delay sekejap tu biasa la. Saya rasa kes budak2 ni ialah tak menepati masa. Kalau diaorang sampai airport 2 jam awal memang OK punya.

azieazah said...

Kita harap ini kes terpencil. Sebab 2,3 kali dok AA belum pernah la jadi lagi. Sebab kalu dah nak naik flight, memang kena standby awal. Maklum, dah la jauh, tiket tak la murah macam naik bas. Kita pun kena berhati hati juga.

QasehnyaRania said...

mcm mcm kan.
alhamdulillah slamt sampai