Tuesday, May 26, 2015

Sarapan pagi adalah PENTING

Mesti ada dikalangan uolsss yang jarang sarapan pagi or mengambil menu yang berat masa sarapan pagi. jangan begitu ye dek...

Sarapan pagi adalah sangat penting untuk kelancaran angota dalam badan kita bekerja. dahlah sepanjang malam perut tu kosong tak berisi sebab tido, sarapan pagi adalah amat penting untuk memulakan hari2 kita. jangan biarkan perut kosong dari pagi kerana ini akan mengalakkan lagi nafsu makan pada waktu lunch nanti.

Jenis makanan juga adalah penting untuk sarapan pagi. pernah mengalami keadaan mengantuk in between pagi sampai tengah hari, lebih2 lagi selepas makan nasi lemak dengan lauk ayam rendang la, paru, lontong la...or any typical malay dish for breakfast. boleh diambil tapi jangan selalu ye cik jah oiiii, not good tu. sekiranya nak kekal bertenaga sampai ke tengah hari, lebih bagus kiranya memilih makanan yang sihat dan rendah karbo. kita yang dok bekerja dekat office ni bukannya berjalan banyak pun, sometime tu dari pagi sampai ke petang duduk je tak bangun2 kan. manalah nak guna tenaga, even peluh seulas pun tak keluar. dari sumber tenaga tak berpakai itu nanti akan menjadi lemaks tepu dalam badan yang akan keep berkumpul selagi tidak digunakan. kalau dah lama2 nanti apa jadi...pepaham sendiri la ye.  

semalam - chocolate protein shake

today - strawberry protein shake

Saya memang perlu ambik extra protein coz me dah under weight, kena tambah berat badan pulak sekarang...sebelum ni kemahen nak turun sangat sampai terlebih sudah. oatmeal mesti letak sama, kembang ke tak sedap ke hapa jua rasanya...tetap ku telan. alhamdulillah memang kenyang sampai waktu lunch nanti. 

Bukan minggu ni je tapi saya dah mula change all my food to healthy food since last year lagi. ada cheat day nya tapi sekali dalam seminggu tak kira hari apa pun. yang lelain tu memang kena discipline.

Apa2 pun SARAPAN adalah penting, jangan skip sarapan uolsss ye.   

11 comments:

Nurzakiah Hanum said...

betul tue

Azian Elias said...

sangat betul.. tp kengkadang miss gak.

Sham said...

Mmg xpernah miss oo sarapan...mesti mau...

Khai♥Rin : anies said...

yap. sarapan 4 me adalah wajib.

nur anis said...

sarapan bagi saya wajib...hehe

♥ ROS ♥ said...

btul tu.. skrg ros cuba amekbfast... walau dlu mmg xleh bfast..hihi

Arina Shamsul said...

bagusnya dia..sy ni semua main bedal je..huhuhu
sarapan pun kadang2 miss..

salam perkenalan
JEMPUT BACA ENTRY INI

http://wwwmarina-arina.blogspot.com/2015/05/whats-app-blogger-team.html

eMMe said...

wow! herbalife, tringin nak rasa...
ni Ann minum sbb nak turunkan berat ke...?
Me kene breakfast, sbb susu badan utk Aurel kan...
so, menu berat stp pagi... ringan2 pun boleh..tapi mesti cepat lapar, tapi jarang la menu ringan, hehehe...

Mizz ErMa said...

elok sgt tu kak..makan minum kena jaga..hehe

::EIDA:: said...

ida tak pernah miss. paling busy pon milo jek.. hehehe janji perut terisi pagi2

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam ann,
kekadang iol ter miss jugaks he3