Wednesday, May 6, 2015

Wedding @ Concorde Shah Alam

Hujung minggu yang tak tau berapa kali minggu dah...biasa la entry dalam blog ni memang payah nak jumpa live update walaupun ada jugak. lebih banyak siaran tertunda semedang. kiranya storyline pun tak berapa sempurna lol...banyak yang lupa dari ingatnya. 

Sama jugak dengan kisah bawah ni, wedding my cousin awal tahun ni. lepas je my laki habis kerja, kami terus rush ke Shah Alam. adik beradik yang lain memang dah sampai awal coz masing2 terus check in sebelah siangnya. bilik kami pun dah check in jugak, so senang mandi2 tukar baju dekat hotel je. 

Perjalanan nak ke Shah Alam ni memang mencabar bagi saya yang TIDAK familiar dengan jalan2 dekat sana. pegi dah berkali2 tapi sampai la ni saya tak mampu nak drive sendiri kalau ke sana. tu pasal saya sanggup tunggu my laki habis kerja dan pegi walaupun adik beradik yang lain dah melaung2 suruh datang awal coz banyak keje2 sampingan angkat2 barang tak habis lagi. tapi nak buat macam mana, ahkak guna je alasan tak tau jalan...sebetulnya malas nak buat keje je :p

Bila dah sampai hotel, terus naik ke bilik dan siap2 coz we are already late that time. majlis start 8pm, 730pm baru nak siap2...pecut lipas kudung ahkak nak bersiap. mujur ramai lagi anak2 buah cousin yang lain boleh cover jadi pengiring. tu la appoint lagi ahkak jadi pengiring, mesti tak sempat punya nak sampai awal. 

Alhamdulillah, majlis start on time...saya pun sempat turun on time hiksss. tak la obvious lewatnya kan :p the venue of the wedding @ Grand Ballroom, Concorde Shah Alam.

Memandangkan tempat saya lebih dekat dengan screen, kita view dari screen je la ek. segala atur majlis pun saya akan view dari screen ni aje. majlis bermula dengan kata2 aluan dari MC malam tu...berpantun bagai la depa ni sambil ulang tayang montage solemnization ceremony dekat Kertih sambil menunggu mempelai masuk. 

Tak lama lepas tu parents dari 2 belah pihak masuk, yang baju purple is our side...my auntie uncle. yang hadapan tu in pink is parent for bride side.
  
Selepas tu all the flower2 girls masuk sambil mengiringi our prince and queen on that night terus ke pelamin.

Imam besar masjid Shah Alam melafazkan doa...

Acara tu majlis renjis air mawar pun bermula. just listdown yang penting2 je naik, kalau semua sanak saudara nak panggil memang jenuh nak tunggu. dah malam dan kita pun tak nak hold guess lama sangat berlapar. 

Habis acara renjis2, terus proceed to meja makan pulak. tu acara membawa masuk makanan pulak. selepas tu baru boleh guess makan sama2 dengan perantin. ahkak yang lapa sangat waktu tu terus kusyuk mencekik sama :p tu pasal gambo makanan memang tak dan nak ambik pun.  

Lepas habis main course, desert time pulak. ni sempat ambik gambo...dah kenyang kan, otak pun kembali berhubung.

Sebelum closing ceremony, my whole uncle family naik stage for appreciation message to all guess yang datang malam tu. yang kawin ni anak lelaki and yang sulong dalam family my uncle. 

Ok majlis dah nak habis....yeahhhh lepas penat lelah beberapa bulan sebelum majlis ni

Acara paling akhir, potong kek. ahkak dapat whole kek yang atas sekali tu. saja je diorang ni nak bagi ahkak gemuk tau. habis semua sanak saudara dapat potongan kek memasing. dah semua guess dihidangkan dengan kek as desert.

After this acara, majlis ni pun berakhir.

Time to mingle around table. masa ada kenduri kendara macam ni lah masa yang paling best, dapat jumpa ramai saudara mara yang kita jarang jumpa. kadang2 tu langsung tak pernah jumpa pun ada. ye...my family punya kaum kerabat memang ramai. some of them tu memang saya tak pernah jumpa pun. ada tu pulak sampai tak tau pun yang itu sebenarnya kaum kerabat sendiri :p 

daku bersama anak buah yang bakal2 jugak ni, ini tahun

dengan my abang sado songkok tinggi...

Lepas majlis sambung minum kopi pulak layan liveband lagi...hai la anak2 hj ishak ni, tak reti2 nak balik tido awal :p

Next day, lepas breakfast ramai2...terus bersurai. the wedding event are officially CLOSED.

5 comments:

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Wah!. Meriah!. Ann nmpk sweet di sebelah abg sadonya..
Selamat pengantin baru buat mempelai.

nusha fasha said...

Meriah mjlis. Alhamdulillah.

nini said...

Kek tu....macam best jeee

Hanafi Abdullah said...

seronok sakan..dan kahwin di hotel banyak memudahkan urusan

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam ann,
wa
anak sedara sebaya uols he3