Tuesday, September 15, 2015

Jerebu lagi

Assalammualaikum semua...

Macam mana keadaan tempat uolsss ari ni, dekat sini KeeL ni alahaiiii masih sama lagi macam minggu lepas malah lagi teruk kot jerebunya. walaupun setiap petang or malam hujan turun tapi keadaan masih tak berubah jugak. dah kuasa Allah yang menentukan segalanya, kita hambanya hanya mampu berdoa semoga keadaan kembali pulih. lemas jugak lama2 berkurung dalam bangunan ni, dah lama benar rasanya tak melenjan di taman2 bunga merembeskan peluh.

Dalam situasi cuaca macam ni, seelok2nya kita kena sentiasa berada di dalam bangunan, kurangkan activity luar. tapi kesian dengan pekerja2 di construction area, pemandu2 kenderaan awam, pak2 polisi trafik dan yang sekeadaannya...mereka terpaksa merelakan diri menghadap jerebu ni. pedih mata wooo kalau lama2 dekat luar. saya yang berjalan dari office ke lrt station pun dah rasa pedih mata, sakit tekak.

Berharap sangat masalah ni selesai cepat. benci betul dengan jerebu ni, setiap tahun mesti ada je. kenapalah mereka2 yang terlibat dengan pembakaran terbuka ni tak peka langsung dengan masalah/kesan ni. memang menguntungkan bagi mereka sebagai petani2 di tanah gambut kununnya tapi merisikokan kita2 di negara2 jiran.

Pagi semalam ada organize event di KL Convention Center, 1/2 day sahaja tapi bila dah ke sana tidak pernah miss untuk makan minum sekali...sedap kan, rugi tak makan. 

last weekend langsung takde larian, nak lari tapi tak sampai hati nak menganiaya diri sendiri dalam jerebu2 ni...makanya pengambilan makanan adalah dalam kuantiti berkawal

but this type of desert, i susah nak kawal :p

3 comments:

Kakzakie said...

Pakai face-mask bukan tak boleh Ann tapi itulah tak selesa.
lagi pun takut juga kalau tengah-tengah joging tetiba org jahat ambil peluang pakai face-mask juga nak buat kerja dia..

Azian Elias said...

me oso cannot tahan lah dengan dessert.. pantang ada buffet ke apa ke, dessert dulu akak cari.. tak boleh tidak.

Qhaifa Nur said...

Kali ni jerebu mata pedih..cian kat ank2
Dessert tu sedaplah..