Tuesday, May 24, 2016

Kenduri sebelum Ramadhan

Aktivity tahunan bagi keluarga saya, mesti kami akan adakan kenduri arwah sebelum menjelangnya Ramadhan. Ada jugak yang kami buat dalam bulan Ramadhan, ikut schedule isi rumah. 

Tahun ni kami buat last week, lepas Isyak dekat rumah my sista di Lenggeng. Nanti plan iftar adik beradik je dekat rumah arwah ayah memandangkan tahun ni ramai jugak yang akan beraya di rumah mertua dulu.

Macam biasa setiap kali kenduri kami akan masak sendiri semua juadah, alhamdulillah banyak kakitangan yang boleh diarahkan. Antara makanan yang kami masak untuk kenduri tu...
  
ikan baung masak lemak rebung

masak lemak siput sedut dengan keladi 

 kari kambing dengan kentang

 ikan tenggiri bakar

 budu

 kerabu taugeh

 jambu batu dengan asam

 ayam goreng tepung

agar2

Alhamdulillah, makanan almost habis semuanya...just nice orang kata. Bila tengok balik gambo makanan ni, ish lapo jadinya.

Selamat menyambut Ramadhan yang bakal menjelang tak berapa lama lagi. Semoga kita dapat memperbaiki lagi amalan kita sepanjang bulan mulia ni nanti...amin

7 comments:

QasehnyaRania said...

alhamdulillah
sama lah rumah makk saya pon.
kenduri sambut puasa orang kedah panggil. hihihi

Diana Rashid said...

start cuti sekolah ni mungkin ramai yang akan buat kenduri sambut ramadhan ni..

Yaya Azura said...

banyaknya menu.
samalah kita.family pun biasa buat tahlil arwah sebelum ramadhan.
dah buat 2 minggu lepas.

anis abdullah said...

Alhamdulillah. Kenyang aku tengok gambar makanan tu.

nuyui a.k.a miss YUI said...

yui sggh selasa ya kak..

Eca Dwinky Asha said...

tahun ne fmly xsmpt buat..masing2 ada komitmen sendiri

dear anies said...

sedap2 semuanya mknn niiiiii