Tuesday, September 6, 2016

Lido Corner Kota Bharu

Bersambung kisah ke Kelantan...entry sebelumnya 

Selamat sampai di Kota Bharu, almost tengah hari jugak. Sampai je bandar cik siti wan khadijah ni, terus menuju ke hotel. Check in dulu masukkan barang semua sambil2 tu dapat jugak baring atas tilam luruskan pinggang. Lepas tu pantang letak kepala atas bantal, dapat pulak aircon kan...nak lelap je mata ni.

Lepas 3pm terus turun ke lobi, tujuan utama untuk cari tempat makan...nak yang sekitar2 hotel je. 

Kebetulan pulak sebelah dengan hotel tempat kami menginap ni ada kedai makan yang glamer jugak di Kota Bharu. Lido Corner diberi nama atau lebih dikenali dengan nama lain, Nasi Sup Tepi Sungai. Saya memang tak tau menahu pun kedai makan ni femes, just pegi saja sebab memang ini je kedai makan yang paling dekat dengan hotel. Bila dah balik and nak buat entry ni barulah saya tau kefemesannya (ambik ko pencabulan bahasa dekat situ). Punyalah tak tau sampai tak ambik gambo rupa kedai pun. Tapi uolsss jangan mengambarkan kedai makan cantik ada aircon bagai ye. Ini just kedai tepi jalan atau sekali tengok sama macam warung je tapi makanan, perhhhh wa cakap lu. Alhamdulillah masa saya dengan semua keluarga turun selepas waktu lunch, dalam almost 3pm...so tempat duduk tu adalah untuk muatkan kami semua, 2 meja jugaklah.

Dekat sini hidangan yang paling femes, nasi bersama dengan sup daging. Selain dari sup daging, ada 3 jenis pilihan lauk lain seperti daging bakar, ayam bakar dan kari ikan. Yang bestnya, system kedai ini adalah layan diri. Saya memang agak suka system layan diri ni sebab makanan semuanya dah ada tinggal pilih and terus ambik. Biasalah kalau dah lapar ni tak dan nak tunggu2 lagi, kalau boleh order terus dapat je. 
  
air peberet selamanya, cincau ais

Ini hidangan pilihan saya, tak berapa suka berkuah bila makan nasi so saya just ambik ayam bakar dengan sayur saja..adalah sejemput sambal belacan disitu. Sekali suap, terus senyap. Wow sedapnyaaaaaaaaa. Lepas tu cuba pulak hirup sup daging (takde dalam gambar, hirup sup orang lain punya), tu yang best makan ramai2...macam2 hidangan boleh dicuba. Memang sedaplah, cukup segala rasa dalam sup tu. Kari ikan pun sedap jugak tau, tak ingat sapa yang ambik kari ikan tapi saya merasalah kuahnya (pun takde dalam gambar sebab bukan sendiri yang order).

Walaupun pilihan lauknya nampak terlalu simple tapi pada saya ini sudah mencukupi sekiranya hidangan itu benar2 sedap. Pada yang masih tercari2 dimana coroknya kedai ni, meh ahkak update;

Nama kedai: Lido Corner 
Direction: next to Grand Riverview Hotel (tau hotel ni maka senanglah nak jumpa kedai makan ni)
Waze: Lido Corner KB 

Saya tidak berapa familiar dengan Kota Bharu. Jangan tanya apa2 dekat sini, memang nganga je lah jawapannya. Percayalah, saya jalan2 dekat KB ni guna map hokay, terasa macam warga indon datang Kelantan pulak :p

7 comments:

Kakzakie Purvit said...

Dekat Kelantan pun ada Lido ye Ann
Kakak ingat kat JB aje ada Lido:)

Normi Nieza said...

wah..bila dtg kelantan?

nuyui a.k.a miss YUI said...

sdp lak tgk ayam tu kak..hihih

anis abdullah said...

Dah lama tak jalan2 Kelantan

hainom OKje said...

Teringinnya nak pergi Kelantan dengan Terengganu.....murah tak harga dia AI? Kan.....biar lauk tak berapa meriah tp rasa dia pergh! Meletops hihi

hainom OKje said...

Teringinnya nak pergi Kelantan dengan Terengganu.....murah tak harga dia AI? Kan.....biar lauk tak berapa meriah tp rasa dia pergh! Meletops hihi

Aiezza Sue said...

Ayam bakar tu menggoda benar, sos dia tu mesti pedas2manis trademark makanan Kelantan..kan? i like :)