Friday, April 27, 2018

Kereta

Assalammualaikum semua...

'Patah kaki' this week, kereta meragam lagi last week. Suami ambik dekat KLIA and terus balik Seremban. Sebelum balik rumah, singgah late dinner dulu dekat McD...masa nak balik tu lah bermulanya kisah. Kereta boleh start tapi macam takde power, boleh bergerak tapi merangkak di bukit. Engine mengaum, dah rasa macam mengogok petrol ni...mau cepat habis petrol kalau teruskan jugak perjalanan. Mujur saja dah sampai Seremban masa tu, jadi terus balik rumah. 

Malam tu dah berkira2 dalam kepala, boleh ke tidak nak proceed to Melaka. Di Melaka ada my officemate wedding, dah berjanji pulak nak datang. 

Next morning lepas breakfast, terus suami hantar kereta tu workshop tempat my kakak selalu hantar. Depa pegi berdua je, saya kena duduk rumah standby to ambik my anak saudara later on dekat KTM Seremban. Once dah check2 bagai, alahaiiiiii major problem uolsss 😞 dekat engine. Kereta ni 2 je major problem, kalau tak engine mesti aircond. Terus cancel plan nak pegi Melaka, dah takde rezeki nak makan nasi lauk perantin ari tu. 

Cost spare part je dah cecah 500++, kalau check yang lain2 and repair termasuk labour charge bagai tu...overall boleh cecah 700++. 'Tabah' tu tidak la, tapi 'bertabah' lah jugak sebab still kena ada kereta jugak kan nowaday 😟 Kereta still tinggal dekat Seremban, later my abang ipar akan send kereta to workshop, let him kawtim dengan orang bengkel tu...cina sama cina ni senang nak kepoci 😡 Kena banyak safe lah bulan ni, budget dah lebih ke kereta 😣

This week pegi balik keja, pandai2 lah nak hidup. Kita masih mewah dengan public transport kan, alhamdulillah.

Meh makan je la untuk merawat luka poket hakak yang koyak bulan ni 😢😤 Mujur ada nafsu makan lagi.

Jangan di cakap, "tukar je kereta baru"...hey, ni tahun bukan untuk tukar kereta ye. Mau menganjing hakak nanti 😬😭

3 comments:

Azian Elias said...

kereta2 antik ni memang lah.. kalau sakit rabak, bocor segala pocket. nanti betul kan yang sana, yang sini pulak rosak.. menangis kengkadang.

hainom OKje said...

Biasalah tu.... kereta tak meragam bukan keta namanya hihi... Tabahkan jerlah hati tu Ann hihi... Syukurlah masih ratus ratus bukan ribu riban hihi... abg ipar chinese yeh!

aizamia 3 said...

Dah pernah merasa patah kaki kereta takde. Boleh je survive tanpa kereta tapi bila melibatkan urusan anak2 dan lokasi yang jauh, kereta amat diperlukan. :(