Skip to main content

Kereta

Assalammualaikum semua...

'Patah kaki' this week, kereta meragam lagi last week. Suami ambik dekat KLIA and terus balik Seremban. Sebelum balik rumah, singgah late dinner dulu dekat McD...masa nak balik tu lah bermulanya kisah. Kereta boleh start tapi macam takde power, boleh bergerak tapi merangkak di bukit. Engine mengaum, dah rasa macam mengogok petrol ni...mau cepat habis petrol kalau teruskan jugak perjalanan. Mujur saja dah sampai Seremban masa tu, jadi terus balik rumah. 

Malam tu dah berkira2 dalam kepala, boleh ke tidak nak proceed to Melaka. Di Melaka ada my officemate wedding, dah berjanji pulak nak datang. 

Next morning lepas breakfast, terus suami hantar kereta tu workshop tempat my kakak selalu hantar. Depa pegi berdua je, saya kena duduk rumah standby to ambik my anak saudara later on dekat KTM Seremban. Once dah check2 bagai, alahaiiiiii major problem uolsss 😞 dekat engine. Kereta ni 2 je major problem, kalau tak engine mesti aircond. Terus cancel plan nak pegi Melaka, dah takde rezeki nak makan nasi lauk perantin ari tu. 

Cost spare part je dah cecah 500++, kalau check yang lain2 and repair termasuk labour charge bagai tu...overall boleh cecah 700++. 'Tabah' tu tidak la, tapi 'bertabah' lah jugak sebab still kena ada kereta jugak kan nowaday 😟 Kereta still tinggal dekat Seremban, later my abang ipar akan send kereta to workshop, let him kawtim dengan orang bengkel tu...cina sama cina ni senang nak kepoci 😡 Kena banyak safe lah bulan ni, budget dah lebih ke kereta 😣

This week pegi balik keja, pandai2 lah nak hidup. Kita masih mewah dengan public transport kan, alhamdulillah.

Meh makan je la untuk merawat luka poket hakak yang koyak bulan ni 😢😤 Mujur ada nafsu makan lagi.

Jangan di cakap, "tukar je kereta baru"...hey, ni tahun bukan untuk tukar kereta ye. Mau menganjing hakak nanti 😬😭

Comments

Azian Elias said…
kereta2 antik ni memang lah.. kalau sakit rabak, bocor segala pocket. nanti betul kan yang sana, yang sini pulak rosak.. menangis kengkadang.
hainom OKje said…
Biasalah tu.... kereta tak meragam bukan keta namanya hihi... Tabahkan jerlah hati tu Ann hihi... Syukurlah masih ratus ratus bukan ribu riban hihi... abg ipar chinese yeh!
aizamia 3 said…
Dah pernah merasa patah kaki kereta takde. Boleh je survive tanpa kereta tapi bila melibatkan urusan anak2 dan lokasi yang jauh, kereta amat diperlukan. :(

Popular posts from this blog

Selsun Blue - Dandruff Treatment Shampoo

Kalau ada sapa2 yang mempunyai masalah dandruff dan rambut gugur macam saya, meh saya nak promote ini shampoo yang bagus untuk masalah2 seperti tu...Selsun Blue. dah macam2 jenis jenama shampoo dok balun sebelum ni tapi tak jugak berjaya menyelesaikan masalah kronik saya ni. street ko bila tengok ada je rambut gugur dekat lantai rumah setiap hari. kot buatnya gugur sehelai tumbuh 10 helai okay jugak kan tapi sebaliknya yang berlaku. mencuba dan terus mencuba segala jenis shampoo sehinggalah saya bertemu dengan Selsun Blue ni. 
Shampoo ni boleh didapati di Watson dan Guardian dengan harga yang agak boleh tahan la mahalnya. saya dulu berkira2 jugak nak  beli, dah la mahal buatnya tak sesuai tak ke membazir kan. takkan pulak nak mandikan kucing saya guna shampoo ni, tak patut tak patut. botol shampoo ni pun tak besar sangat ye, 200ml je.
Apa yang membuatkan saya suka sangat dengan shampoo ni, of course pada baunya yang wangi. saya memang suka shampoo yang ada unsur bau medicated ni. dan ya…

21st Century untuk daily supplement

Dari dulu lagi saya dah biasakan diri untuk mengambil supplement untuk badan cuma masa dulu2 tu selalu jugak derhakanya. alasan yang biasa sangat saya gunakan, TERLUPA nak makan. biasanya sebotol supplement tu akan makan masa yang lama untuk habis, biasanya 1/2 tahun kot. begitulah liatnya dulu2 bila masa nak makan supplement. 
Tapi tidak kini, selepas umur menginjak 3 series badan dah terasa kekurangan dari segenap sisi...supplement adalah amat penting. plus saya kini active bermarathon sana sini, berjalan sana sini, berzumba sana sini, berbootcamp sana sini...adalah amat penting untuk diri saya mengambil supplement tambahan untuk memperbaiki segala tisu2 yang rosak setiap kali badan melalukan activity yang berat. the best supplement yang biasa saya ambil adalah 21st Century, sangat berkesan untuk diri sendiri.

Am consume to this vitamins, Lecithin 1200mg, Spectrum Multivitamins & Minerals dan Maxi Cal. mudah je, dekat mana2 Watson, Guardian or any pharmacy ada jual. 

SPECTRUM MULT…

Hukum suami keluar malam

Nikah - persoalan yang diambik bulat2 (tidak ada ubah walau sedikit faktanya) dari buku ANDA BERTANYA USTAZ AZHAR IDRUS MENJAWAB BERKENAAN PERMASALAHAN SEMASA ...soalan ini berada di muka surat 93-94 dengan niat ingin berkongsi ilmu sesama kita.
Soalan
Kawan saya baru berkahwin. Suaminya suka keluar lewat malam bersama kawan-kawannya. Suaminya keluar jam 2 pagi dan pulang jam 5 pagi.
Apabila kawan saya melarang suaminya, mereka bergaduh dan suaminya berkata, "Semoga malaikat melaknat engkau." Adakah si isteri dianggap menderhaka kerana melarang suami keluar malam? Adakah perbuatan si isteri itu dilaknat Allah?
Jawapan
Suami berhak keluar rumah bila-bila masa sahaja beliau mahu dan tidak wajib suami menuruti kemahuan isterinya supaya berada di dalam rumah sahaja.
Namun, dalam rumah tangga Islam, isteri adalah penasihat. Apabila isteri melihat suatu yang tidak baik, maka tanggungjawab si isteri menasihati ataupun menegur suaminya dengan cara yang baik.
Bagi suami pula, jangan…