Assalammualaikum semua...
Udang ni saya memang jarang nak masak sangat sebab hidung kami suami isteri memang akan tak berhenti bersin kalau makan udang. Yang peliknya bukan all time pun terjadi, kadang kala saja...mungkin sebab udang tu tak fresh agaknya. Udang biasanya saya suka buat rencah untuk mee atau maggi. Tapi kali ni nak cuba masak udang sebagai menu utama makanan pulak. Maka terjadilah menu super simple, udang tumis halia.
Udang
3 ulas bawang putih - dihiris
1 biji bawang merah - dihiris
3 inci halia muda - saya guna halia tua, bau lagi harum - dihiris
2 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil sos plum
1 sudu kecil nampla
Minyak masak secukupnya
Bersihkan udang, dibuang kepala serta ekornya dan kemudian digaul dengan sedikit garam. Panaskan minyak dan goreng udang separuh masak, angkat dan toskan. Tumis bawang dan halia menggunakan lebihan minyak goreng udang tadi. Dah naik bau, masukkan semua jenis sos dan nampla, kacau mesra. Akhir sekali masukkan udang tadi dan gaul mesra. Perasakan dan boleh dihidang. Makan dengan nasi panas2...walahhh 💃💃
6 comments:
sedapnya..:)
Terus teringin nak buat macam ni...
sedap ni..idea best masak lauk berbuka..di bulan raya gini, tq :)
Anak saya dak Adik dengan dak Nuha pasti mintak saya tolong buangkan kulit udang tubaru dia nak makan udang.. hehehe..
i peminat udang...masak apa pun i suka...nampak ni terus terliur...huhu...
simple je kan.
I kalau udang ni tak kira lah udang laut or udang songkar, i akan buang taik dia.
tp usually i akan beli udang last fresh sebab SIL mmg boleh supply sentiasa. hubby dia nelayan.
Post a Comment