Sunday, December 23, 2018

Paprik Ikan Selar

Assalammualaikum semua...

Nak share satu lagi resepi ikan selar yang selalu saya sediakan di rumah. Mungkin saya ini pengemar tegar ikan selar atau maybe ikan selar antara ikan yang mampu beli dalam keadaan ekonomi ketika ini 😔

Resepi ni memang dan selalunya saya tak perlu sediakan menu lain lagi kerna segala dalam hidangan ni dah ada ikan dan sayur serentak. Lebih menyenangkan lagi, hidangan ni tak perlu kita nak masak beria sangat pun. Cukup sekadar gunakan bahan2 yang sedia ada di rumah saja. Melainkan kalau dah memang ais gobok iolsss kosong, itu cerita lain la pulak ye 😀

Jom terus ke resepinya;

Ikan selar - bersihkan dan lumur dengan garam
Bawang merah - ditumbuk
Bawang putih - ditumbuk
Cili padi - ditumbuk
Bawang besar - dimayang
Serai - diketuk
Tomato - belah 4
Cili giling
Cili merah - dihiris
Kacang buncis, lobak merah, bunga kantan dan nanas
Sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis
Garam dan gula

Goreng ikan sehingga masak tapi jangan terlalu garing dan asingkan. Gunakan kuali yang sama, masukkan bawang merah, bawang putih, cili giling dan cili pagi. Kacau dan biarkan sehingga cili giling masak. Kemudian masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis, masak sampai mendidih. Masukkan sedikit air, serai dan sayur-sayuran termasuk nanas. 

Bila sayur-sayuran agak layu, masukkan bawang besar, hirisan cili merah dan tomato. Kacau seketika dan tutup api. Hidankan dengan nasi putih dan boleh perahkan limau nipis dalam hidangan itu 😋 
Ini menu dinner saya tadi. Ambik nasi putih dekat cafe bawah. Bekalan dari KL, masak pagi tadi sebelum balik. Sempat la bekalan sejuk secukupnya sebelum ditutup bekas bekalan tu.

Roti jala dengan kari ayam ni pulak menu dinner malam semalam sambil melayan marathon movie Die Hard. Coffee oh coffee, tak tau macam mana nak berhenti minum benda ni. Setiap hari mesti minum 3 cawan 😶 

4 comments:

Nour Adieb said...

Tq share resepi 💋💋💋 blh try ni 😆

Cik Nor said...

blh cuba ni..:)

aizamia3 said...

Tak pernah cuba dengan ikan sebab biasa makan ayam masak paprik je.. roti jala tu menarik perhatian. Dah lama tak buat roti jala ni. Hehehe..

Nora Karim said...

Saya pun penggemar kopi (Nescafe) dulu masa belajar minum satu jug 😅. Sekarang cuba limitkan segelas saja (350ml) 2 kali minum.

Nampak sedap pula paprik ikan. Tak pernah buat.