Sunday, July 18, 2021

Ikan Masin Masak Lemak Nenas

Assalammualaikum semua...
Semoga kalian sihat dan terpelihara dari sebarang bahaya.

Bersempena kawasan Ampang sudah bebas dari PKPD, selera pun sama bergembira. Demi untuk sempurnakan usaha untuk clearkan segala jenis bahan mentah dalam peti sejuk, hari ini teringin nak masak lemak ikan masin. Walaupun ikan masin masih boleh disimpan 10 tahun lagi tapi rasanya yang sedia ada ni pun tak tau berapa puluh tahun pulak usianya 😂 Suami kata habiskan aje dari terus jadi mumia dalam peti tu. 

Hari ini pegi kedai naik motor ber-DUA uolsss, happy kami dapat pegi kedai walaupun dekat rumah saja. Beli sedikit barang untuk masak makanan hari raya nanti. Raya lagi, masih TERkurung lagi. Andai kerajaan bagi kelonggaran pada yang sudah complete dos, kami tetap tak boleh nak pegi memana sebab suami kami masih belum dapat vaccine pun. Kami dah complete dos, alhamdulillah.

Berbalik pada beli barang tadi, kami cari nenas. Teringat nak masak ikan masin dengan nenas, baru memuncak selera. Meh tengok chaga kami masak lemak ikan masin dengan nenas.

Ikan masin
Santan
1 batang serai - diketuk
4 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih* 
1/2 inci lengkuas*
1/2 inci kunyit hidup*
Cili padi* (* dikisar)
Nenas
garam & bahan perasa 

Dalam periuk, masukkan santan, bahan kisar dan serai. Masak sehingga mendidih (sentiasa dikacau) dan masukkan ikan masin. Tambah sedikit air dan biarkan sehingga mendidih sekali lagi. Masukkan nenas dan biarkan sehingga nenas layu. Akhir sekali, perasakan jika perlu saja sebab ikan masin dengan nenas dah menghasilkan perasa yang cukup masin dan masamnya.

Dah lama tak buat pedicure manicure semenjak MCO 3.0 ni. Sejujurnya saya tak pandai potong kuku kaki sendiri, kuku tangan masih boleh lagi itu pun takut nak potong pendek sangat. Kekurangan diri yang masih boleh diperbaiki kan. Potong kuku sendiri lagi jimat cuma takde penjagaan kuku saja. Tahun depan sajalah, apa kabar agaknya dengan tokey tokey spa sekarang ni ye.

2 comments:

aizamia3 said...

Memang layan menu ni..

Azhafizah MN said...

Sedapnya ikan masin masak lemak campur nanas. Terasa masin masam tu campur kuah pedas. Seronok sesekali ber pedicure manicure. Kesian dengan nasib owner spa saloon dan sewaktu dengannya. Mencabar cari makan bila PKP ni tak boleh bukak kedai.