Friday, September 24, 2021

Lengat Pisang

Assalammualaikum semua...

Bila la Selangor boleh rentas negeri ni, negeri lain dah boleh masuk bergerak melangkau negeri lain. Kami ni kalau urusan kerja memang setiap minggu travel KL-Johor. Takkan weekend nak balik Seremban pun nak guna surat MITI jugak. Nak pegi staycation sekitar Selangor, memang TIDAK la. Rata rata semua tempat penuh manusia, berganda seramnya. Walaupun diri dah complete vaccinated tapi itu bukan tindakan wajar kalau dengan sengaja nak mendedahkan diri pada sesuatu yang 'tidak nampak'. Ini PANDANGAN kami saja, lain orang lain pendapatnya. Mungkin yang lain memang sudah lama 'terkurung' bersama ahli keluarga yang lain. Jadi bila dapat sedikit kelonggaran untuk bergerak, inilah masanya untuk lepaskan diri dari 'kurungan' kan. Macam kami tidak terkurung pun, masih keluar masuk negeri untuk bekerja dan sama jugak pada suami. Jadi tidak terasa sangat TEPU tu.

Cuma sama sama beringat, wabak masih ada lagi, sentiasalah jaga diri dan keluarga. Kendiri yang dah di practice kan selama hampir 2 tahun ini, terus kekal digunakan. Jangan cari penyakit, 'Benda' boleh elak. 

Kami baru balik dari Johor Rabu lepas, ada kawan bagi pisang. Mulanya nak bagi setandan tapi kami tolak, takut terbuang nanti kalau banyak sangat. Ambik 3 sisir saja, itu pun banyak sebenarnya tapi okay lah dari setandan kan. Orang memberi kita menerima dengan ucapan 'terima kasih'. Petangnya sampai saja di rumah, terus goreng pisang tu, lama tak makan pisang goreng...'laku keras' kami makan dengan suami.

Semalam kami buat lengat pisang pulak. Lagi ada pisang ni, bagi perabih la. Tidak nanti takut buruk pulak.   

  • 10 biji pisang emas
  • 2 sudu besar gula 
  • 1 cawan santan pekat 
  • 1 sudu besar tepung ubi - bancuh dengan sedikit air 
  • 1 helai daun pandan - simpul
  • 1/2 sudu kecil garam 
  • 4 sudu besar sagu biji - rendam dan toskan 
Panaskan pengukus sehingga air mendidih. Dapur berasingan, masak santan, daun pandan dan garam hingga mendidih. Masukkan sagu biji, kacau sehingga sagu bertukar jernih dan masukkan bancuhan tepung ubi, kacau sehingga pekat. Untuk pisang pula, susun pisang yang telah dibelah 2 ke dalam loyang sehingga penuh dan tuang adunan tepung atas pisang yang disusun tadi. 

Tabur gula diatasnya ikut selera dan kukus adunan pisang hingga masak dalam 15 minit. Angkat, sejukkan dan sedia untuk dihidang.

Pisang ada sesisir lagi tu, dah masak sangat. Plan besok pagi nak buat kodok pisang pula, perabihkan terus pisang tu. InshaAllah tidak terbuang rezeki.

2 comments:

Azhafizah MN said...

Sedapnya pengat pisang. kadang tu kalau orang nak bagi banyak bukan menolak rezeki cuma tahu sedar diri kadang tak ada siapa nak habiskan, kan. Itulah tu, walaupun dah lengkap 2 dose tapi rasa biarlah dulu. Tunggu reda sikit barulah release stress sikit bercuti. Buat masa ni bertahan dulu.

OKje said...

Tak pernah buat lengan pisang ni…. Ingat pengat pisang. Adik beradik jugaklah sebenarnya cuma penyediaannya berbeza.
Kadang kadang seronok jugak Ann bila berkurang ni, tak delah penat ronda mall hihi