Assalammualaikum semua...
Petang ni kita dah mula memasuki awal Ramadhan, petang ini juga terawih pertama untuk Ramadhan kali ini. Bagi semua kawan2 di alam maya ini, saya mohan maaf sekiranya setiap kata2 dari penulisan atau komen yang menyentuh sensitivity kawan2 semua. Sesungguhnya yang baik dari dari Allah, yang buruh/kilaf adalah dari saya sendiri. Semoga Ramadhan kali ini adalah yang terbaik buat kita semua. InsyaAllah.
Sebagai weekend wife, saya akan pastikan ada masa untuk saya sediakan masakan untuk suami. Hari ini nasi lemak kukus in the house. Sebenarnya nak buat stock sambal ikan bilis tu, buat banyak dan boleh frozen kan. Boleh nanti suami ulang makan masa sahur sendiri dan saya pun boleh bawa pulang ke Johor untuk bekal sahur juga. Dah alang2 buat sambal, terus sajalah buat nasi lemaknya pula. Ada sedikit lebihan ayam, terus saja goreng kunyit buat tambahan lauk nasi lemak. Boleh makan sampai dinner nanti 😀
- 1 1/2 mangkuk ikan bilis
- 2 labu bawang besar - hiris
- 1 sudu besar asam jawa - bancuh bersama 1 cawan air
- 1 sudu besar garam kasar
- 1/2 keping gula melaka
- 1 sudu besar gula pasir
- Minyak masak secukupnya
- Cili kering - rebus dan toskan
- 12 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- sedikit belacan
Bahan untuk nasi lemak;
- 4 cawan beras - basuh dan toskan
- 1 kotak santan
- 1 sudu kecil garam kasar
- 4 helai daun salam
- Sedikit minyak masak
5 comments:
Salam ramadhan! semoga ramadan kali ini membawa 1001 keberkatan buat kita semua.
Salam Ramadan :)
Sedap makan nasi lemak yang dikukus. Tambah lagi ada ayam goreng.
Selamat berpuasa :)
Sedapnya...Terbaca pulak time puasa..awal lagi ni.hahahhaa
What are the key ingredients and preparation steps for making traditional Nasi Lemak Kukus?Telkom University
Post a Comment