Friday, January 20, 2012

Inai di tapak tangan, Dr Jabbar di tengah laman

Awal tahun ari tu kan ahkak ni sibuk bebenar dengan majlis kawin anak buat sepupu tu sampaikan anak2 buat sibuk melukis tangan memasing dengan inai pun ahkak tak tau. tetiba je jari masing2 dah merah dek inai je, siap dengan macam2 corak tapi buat masing2 la. creative jugak budak2 ni buat corak2 tu, cantik pulak di mata ahkak ni. akhirnya aku pun pakai inai jugak atas pujukan diorang ni;

Anak buah: Maksu tak nak pakai inai ker?!!!
Aku: Apesal, harus kena pakai ke?!!!
Anak buah: Must lol, kan your anniversary ni!!!
Aku: Ermmmmm, tak payahlah...
Anak buah: Pakailah, boleh feeling2 macam perantin baru lagi...
Aku: Mantap alasan korang kan, ke korang sebenarnya saja nak conteng2 tangan maksu ni!!!
Anak buah: hahahaha tau takpe, meh sini tangan tu...jangan banyak tanya

Akhirnya berjaya jugaklah budak2 ni mencemarkan kesucian tapak tangan ahkak yang melepak tu (hahaha geli tak) dengan contengan mereka sendiri. sempat jugak ahkak bagi pesanan supaya diorang ni buat cantik sebab tak sampai 5 mins ahkak dah lelap kepenatan.

tapak tangan

dekat kuku jugak

Cantik jugak budak2 ni buat, bolehlah lepas ni tak payah susah2 nak melukis inai berbayar...ku seru je nama mereka2 ni.

Kini air paip biasa di rumah arwah ayah telah di gantikan dengan air paip Dr Jabbar. walaupun kini rumah ni kosong sepanjang hari biasa tapi setiap hujung minggu pasti ahkak atau adik beradik lain akan balik untuk stay dekat rumah ni barang semalam dua. dah semestinyalah rumah peninggalan ni harus di pelihara agar tak menjadi rumah tinggal semata. since rumah felda ni dah lama, jadinya sistem perpaipannya jugak dah sama lamanya dengan rumah jugak. paip dulu2 kan dari besi, besi ni lama2 akan menjadi karat dan akan memudaratkan kesihatan dalam waktu jangka panjang. selepas bertukar kepada master water filteration system ni, air di rumah tu kelihatan bertambah jernih dan tak perlu risau lagi dengan masalah karat kerana semua paip besi telah di tukar kepada PVC.

Berikut adalah Material Bagi Master Filter DrJabbar

Zeolite
Zeolite dikenal pasti amat sesuai untuk penyerapan toksik dalam badan disebabkan kelajuannya menyerap wap air dan juga amat berkesan sebagai agen pemutihan gigi disebabkan kehadirannya dalam bentuk microporous

Gravel
Fungsinya adalah untuk membekalkan bahan mineral seperti magnetite,chlorite, glauconite dan gipsum. Dimana seperti yang kita ketahui bahan diatas adalah sangat berkhasiat untuk badan dan boleh membantut pertumbuhan sel kanser

Karbon
Karbon adalah elemen kimia dengan symbol C.Mempunyai 6 atom, tergolong dalam kumpulan 14 pada jadual berkala. Semua ikatan karbon pada permukaan bumi terbentuk dalam bentuk pepejal. Biasanya karbon terdiri daripada berbagai allotropes antaranya graphite,berlian dan juga karbon amorphous.Sumber terbesar bahan karbon dibumi adalah batu kapur,dolomite dan karbon dioksida.tetapi komponen yang sihat dan bagus biasanya hadir dalam bentuk arang batu,lumpur,minyak dan juga methane. Karbon adalah antara 4 unsur utama dalam kerak bumi selepas hydrogen,helium dan oksigen.Karbon penting dalam pembekalan kalsium kepada tulang disamping digunakan sebagai komponen utama penyerapan bau.

Pasir Kasar
Gravel filtration telah digunakan dalam pengolahan air dari tahun 1800-a lagin di Scotland. Gravel filter terdiri daripada lapisan media kerikil berukuran 4 - 20 mm dalam arah aliran air. fungsi utamanya adalah pelindung SSF dari pembentukan kulat sehingga membantu SSF bekerja lebih baik dan lebih lama. Ditemui oleh pakar air minum dari Belanda yang bernama Wegelin pada 1998 bahwa dengan gravel filter ini, SSF dapat beroperasi lima (5) kali lebih lama. Unit ini dapat beroperasi selama satu tahun dalam keadaan air yang sangat keruh. Ini terjadi karena ia dirancang untuk penetrasi yang optimum dalam dalam kondisi kekeruhan dan kadar kehilangan serapan permukaan sangat rendah kerana keadaan parasitnya. maksudnya, air sekeruh apapun, kalau menggunakan system ini maka akan menjadi jauh lebih jernih dan secara teknikalnya dapat membantu SSF sehingga beroperasi lebih lama pada beban hidraulik yang lebih tinggi

Pasir Halus Silica
Terdiri daripada pasir bersudut yang sangat halus yang memhasilkan kepadatan yang bagus.melalui kepadatan pasirnye,ia mampu merendahkan saiz partikel air dari 1-1.5 mikron kepada 0.8-0.9 mikron. Dengan mengecilkan saiz air,ia akan membekalkan air yang lebih halus dan lebih senang untuk dikumuh oleh badan.
Fungsi utama silca juga adalah sebagai ajen penjernihan.

6 comments:

KhaiRin - anies said...

cantik inai tu...

mahal x?

Mimy Hamid said...

2 cerita dalam 1 ni..hehehe..amboi semangat berinai..air jabbar ni byk khasiat jugak eh

Amyra Azhar said...

kuseru jgk mereka, hik3 mmg cantik inai tu, dr jabbar pun baik hehe

Mama Ema said...

tapi inai ukiran cepat tanggalkan..elok sangat psang penapis di rumah

Eri-chan said...

asal bukan ditipu sudah...hehe feeling pengantin baru ahkak ni yer..

Ann Ishak said...

ini memang tak tipu punye...dah terjamin baik