Thursday, January 26, 2012

My Homemade Spaghetti Tomato Sauce

Penat badan rasanya selepas 2 hari berada di bandar bersejarah, Melaka. kami ke sana just untuk bercuti je sempena birthday Faizal. semalam around 5pm aku dengan Faizal selamat sampai di rumah. memang penat badan2 ni tapi nak keluar semula untuk dinner memang takdelah nampak gayanya. plan masak yang simple2 dan yang penting cepat je. nak masak nasi berlauk tu lupakan je, takpe kali ni masak spaghetti sudah.

Rebus spaghetti dalam air mendidih sehingga lembut, jangan lupa letakkan garam semasa merebus tu. toskan dan gaul dengan sedikit planta.

Panaskan olive oil, tumiskan bawang besar, bawang putih dan oregano leaf sehingga naik bau. masukkan sauce tomato yang hak dalam tin tu dan tumiskan sehingga mendidih. kemudian masukkan black pepper dan sosej yang di potong bulat2, masak sehingga pekat.

Akhir sekali masukkan spaghetti tadi dan gaul rata. bila dah sekata tu angkat masuk pinggan sudah dan bolehlah ngap ngap...

senang dan cepat kan, selamat mencuba

8 comments:

KhaiRin - anies said...

sedap nyer...hntr la ke sini sket

Kakzakie said...

Apa yg penting cepat, sedap dan boleh kenyang...

Mama Ema said...

sedap tu

eMMe said...

nampak cam menarik, leh try, resepi pun ade, bahan pun ade, leh la wat dinner malam kang, Ann tq!

Papa Mifz said...

marveles nh...nak suh wife buat la nanti..;)

Mimy Hamid said...

mudahnyaaa leh try la

Eri-chan said...

uhh aku rasa tahun ni ko kena bagi BFF ko makan2. hahahah

Azlan Hasan said...

sy tak makan italian kak tapi nampak gaya macam sedap jer..hehehe

Regards,
-Strider-