Tuesday, October 22, 2013

Udang masak kunyit

Hari ni agak redup mendung je, sinar matahari pun tak seterik biasa. dah mula berubah musim, hujan hampir setiap hari. 
 
Bila musim2 sejuk sebelah malamnya, haruslah terasa lapar kan. maka rajin la memanaskan tungku dapur untuk memasak. hidangan kami malam tadi, udang masak kunyit dengan sayur bayam...cukuplah untuk makan berdua.
 
Bersihkan udang dan gaul dengan garam dan serbuk kunyit. panaskan minyak kemudian tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia yang dicincang sehingga naik bau. masukkan serai yang diketuk dan udang yang digaul tadi. saya tambahkan sedikit air untuk kuahnya, kalau tak nak berkuah pun boleh jugak. akhir sekali saya masukkan biji sawi dan boleh angkat untuk dihidang.

Untuk sayur, goreng macam biasalah...don't say uolsss yang pakar2 masak ni tak tau buat kan... :)

10 comments:

Mimy Hamid said...

iolss tak pakar masak tak tau resepi sayur...eheheh share ar

Puan Ida said...

so simple
tapi menu yang bes hehehehe
salam perkenalan dari ida
jemput singgah blog ida ye
umielman.blgospot.com
dah follow blog ni no 640

Chek Jasz said...

woo..bnyk tu tok berdua..haha

ZazaMyMoon said...

hohoho dah lama tak masak udang kunyit macam tu.. sedap wooo kena plak udang yang besar2.. puas mkn ;)

Amanda Suria said...

nampak sedap udang tuh la...besar2 plak tu kan...

JaSSNaNi said...

Perghhhhh.. ann.. gabungan yg sangat baik.. sedap ni kena pulak nasi panas tu.. erkkkkk, meleleh ar lapar terus..

Chenta Ummi said...

gambar makanan lagi.. heheh ari ni singgah ke blog yg tunjuk gmbo makanan je.. time2 pregnant ni semuanya nampak sedap..

salam dr saya yg pertama kali singgah ke sini :)

Kesuma Angsana said...

mmg sedaplah...

~Kak Nah Backyard (^_^)~ said...

hujan2..makan ngan nasi panas2..memang sedapp =)

~Kak Nah Backyard (^_^)~ said...

hujan2..makan ngan nasi panas2..memang sedapp =)