Tuesday, December 30, 2014

Sotong Goreng Benggala

Today saya bercuti, my laki pun cuti...maka kami bercuti di rumah sama2. sekarang ni sekejab hujan sekejab panas, perut ni kalau da cuti2 ni mula la asyik lapar je...so today kita main masak2. lama dah dapur ku tidak berasap.

Today saya masak sotong, nak clear up segala stock dalam ice gobok tu...lama dah tak luak isi perutnya. jadi la kan, sotong masak benggala


Cairkan BUTTER dan tumis BAWANG BESAR, BAWANG PUTIH dan HALIA. kemudian masukkan BIJI SAWI. selepas ini masukkan SOTONG dan goreng sehingga separuh masak. masukkan serbuk JINTAN PUTIH, serbuk KETUMBAR, serbuk LADA HITAM dan kiub IKAN BILIS, gaul rata. tambah air untuk kuah dan boleh campurkan TEPUNG JAGUNG untuk pekatkan kuah dan angkat bila mendidih.

Alhamdulillah dengan rezeki hari ini...terima kasih ALLAH

3 comments:

Nurzakiah Hanum said...

nyum2

Kakzakie said...

Rezeki kita sentiasa anda alhamdulillah... sedih mengenang saudara kita yg ditempat pemindahan banjir makan ke tak kan Ann..

Mimy Hamid said...

kak yupload la selalu resepi...mimi refer resepi akak tau