Tuesday, March 17, 2015

Mi Siam Singapura

Salam Selasa uolsss semua. last weekend punya aktiviti, main masak2 tapi bukannya lauk pauk makan bersama nasi tapi kali ni saya just masak mee...senang sekali masak lepas tu makan la sampai ke malam menu yang sama. kali pertama saya masak masakan ni, mi siam singapore. 

Ok ini percubaan kali pertama, maaf kalau rupa tu ala2 macam takde rupa orang kata kan...rasa pulak entah ke sedap entah ke tidak tapi saya dengan my laki makan sedap je hiksss. tak layak rasanya nak tepek resepi tapi boleh la ye...kot2 la ada yang nak mencuba buat jugak nanti.

Bahan-bahan:
Bihun (saya tersalah beli, boleh terbeli mi kuning pulak dan kebetulan memang takde stock bihun di rumah, belasah saja la labu)
Taugeh
2 biji bawang besar dan 3 ulas bawang putih (dikisar)
30 tangkai cili kering (dikisar)
3 sudu makan udang kering (rendam dan dikisar)
3 sudu makan taucu (dikisar)
Garam dan gula

Bahan kuah:
30 tangkai cili kering (direndam dan dikisar)
2 sudu makan udang kering (direndam dan dikisar)
2 biji bawang besar dan 2 biji bawang putih (dikisar)
Lengkuas (diketuk)
Air asam jawa
Air
Kacang tanah (digoreng dan ditumbuk)
4 sudu makan taucu (dihancurkan)
Garam dan gula

Untuk kuah:
Tumiskan semua bahan2 kisar tadi dan bila naik minyak, masukkan air bersama air asam jawa, lengkuas yang diketuk, taucu, kacang tanah dan perasakan. biar sehingga mendidih dan angkat, siap.

Untuk mi siam:
Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar sehingga garing. selepas itu masukkan mi dan gaul rata dan seterusnya taugeh, gaul rata jugak. biarkan seketika dan angkat. boleh dihidangkan bersama kuah dan bahan2 hiasan.

4 comments:

Khai♥Rin : anies said...

terasa lapo blk ;-)

Nurzakiah Hanum said...

sedapnya

NzA said...

terliur pulak tgk....tsm 4 sharing.

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam ann,
gabungan dua negara
mesti sedap3 he3