Friday, January 20, 2017

ZERO plastic bag

Personally saya sangat SOKONG campaign ini. Tidak pernah ada masalah setiap kali pergi ke hypermarket untuk shopping barang2 dapur event shopping kain baju sekalipun, jarang saya accept plastic bag kecuali kalau keadaan terdesak or plastic bag tu nampak COMEL 😌

Dah practices sejak dari mulanya campaign NO plastic bag setiap hari Sabtu dan perangai tu berterusan sehingga kini. Setiasa ada dalam handbag bag kecik yang boleh gulung2 tu incase tiba2 terBELI, biasalah saya ni ada kala terbeli jugak walaupun sering memikirkan yang PERLU saja tapi terbabas nafsu tu. Dalam bonet kereta pun ada at least 5 recyclable bag untuk shopping barang2 dapur. Plastic food container untuk tapau makanan pun ada sekiranya nak bungkus makanan 😍

The reason i DO all this thing...

Dekat rumah saya ada banyak sangat plastic bag hasil dari menyumbang pada mall tahun2 sebelum ini dan sekarang saya dalam proses untuk re-use semula ke semua plastic bag itu sebagai plastic sampah. Rumah yang mempunya isi rumah setakat 2 orang memang tak selalu buang sampah, selang 3-4 hari baru buang....jadi bilanya plastic bag tu nak berkurang. Sama jugak jadinya dengan plastic food container, nak dibuang selepas digunakan terasa sayang bila tengok cantik lagi container tu. Berkesudahan dengan bekas makanan tu penuh satu almari dapur saya....sesak sungguh mata. Akhirnya guna jugak buat bungkus2 makanan setiap kali balik kampung or bertandang rumah saudara mara, tak kuasa nak pikir2 'sayang' lagi 😎

Ini saja alasan saya, memang tak kuat sangat kot tapi for myself...campaign ni sangat membantu saya to reduce penggunaan plastic bag yang tidak bagus untuk environment 😏
  
My elders sibuk shopping raya, raya minggu depan weh...nak beli ayam buat rendang katanya 😐

Malam tadi celebrate birthday anak saudara lagi.

5 comments:

Kakzakie Purvit said...

Kalau rumah kakak ni memang hari-hari buang sampah Ann
Siap aje masak buang sampah.
Siap aje makan buang sampah
Plastik kecik besar semua guna
Kalau dekat kakak boleh tolong gunakan plastik Ann itu hihi..

Anis Azalea said...

kami buang sampah 3-4 hari sekali atau lagi lama..kalau penuh tong sampahla baru buang. tong sampah 42liter. beg plastik memang banyak..haha seronokla guna untuk buang sampah macam food waste. kalau shopping bawak beg kitar semula. apa pun beg biru ikea terbaik angkat barang berat2 tak koyak.

Kakcik Nur said...

Walaupun pasaraya Tesco tempat kakcik beli barang masih sediakan plastik pada setiap hari (kecuali Sabtu), kakcik dah mula biasakan diri bawa beg sendiri. Selalu dapat 'point' untuk setiap beg yang dibawa...

Sue Bee said...

Beg plastik hasil shopping barang dapo hujung bulan dah sekian banyak ni. Kalau saiz besar memang guna untuk kumpul sampah sarap. Tapi yang kecil2 tu terkadang hilang akal SB mana nak letak dah.

QasehnyaRania said...

sama lah dgn saya kak.
plastik yg dpt selama ni, buat buang sampah. jrg nau beli plastik sampah.
food container tu pon saya buat style akak juga.

xnk peningkan kepala sayang bagai benda ceng gitu, kan !!

saya sokong sangat