Skip to main content

16th Syawal - Lite update

Assalammualaikum semua...

Hari ini dah pertengahan bulan kita berhari raya tapi rata2 masih terasa kehangatan hari raya itu sendiri. Raya sebulan kan tapi terasa macam baru je semalam kita berhari raya pertama, cepat sungguh masa berlalu. Saya masih belum dapat meneruskan puasa ganti dan puasa sunat aidilfitri, inshaAllah sehari dua lagi bolehlah mulakan semula bila diizinkan nanti 😖

Weekend Sabtu jadual penuh dengan jemputan tapi saya ni memang memilih kalau nak memenuhi semua jemputan tu. Ikut mana yang sempat dah lebih utamakan pada jemputan ahli keluarga dahulu. Macam semalam dah penat sangat, lalu berkurung dalam rumah sambil senang lenang tengok tv dari pagi sampai ke malam. Katam segala movie saya layan, best sungguh. Suami keluar sekejab lepas Zohor jumpa anak saudara...petang baru balik, saya malas nak ikut 😘
  
Dapat pucuk mengkudu ni dari kakak ipar, selera la semalam makan nasi budu berulam dengan daun ni. Bertambah makan 2 pinggan uolsss 😜

Lepas makan, golek2 layan ini budak bulus. Gwen kalau dapat tido, walau macam mana dikacau pun dia takkan bangun punya. Senang hidup ko nak, jalan makan tido saja. Tak suka didukung tapi sebenarnya tengok orang jugak yang dia nak berdukung pun. Tak suka dengan budak2, kalau ada budak2 in the house surely dia menyorok ataupun jadi bad mood...lepas tu start buat perangai. Obviously dia akan kencing dekat alas kaki instead of dekat pasir dia. Banyak ragam dia ni, mujur sajalah ko kucing...tetap comel dipandang 😝

Comments

Popular posts from this blog

Selsun Blue - Dandruff Treatment Shampoo

Kalau ada sapa2 yang mempunyai masalah dandruff dan rambut gugur macam saya, meh saya nak promote ini shampoo yang bagus untuk masalah2 seperti tu...Selsun Blue. dah macam2 jenis jenama shampoo dok balun sebelum ni tapi tak jugak berjaya menyelesaikan masalah kronik saya ni. street ko bila tengok ada je rambut gugur dekat lantai rumah setiap hari. kot buatnya gugur sehelai tumbuh 10 helai okay jugak kan tapi sebaliknya yang berlaku. mencuba dan terus mencuba segala jenis shampoo sehinggalah saya bertemu dengan Selsun Blue ni. 
Shampoo ni boleh didapati di Watson dan Guardian dengan harga yang agak boleh tahan la mahalnya. saya dulu berkira2 jugak nak  beli, dah la mahal buatnya tak sesuai tak ke membazir kan. takkan pulak nak mandikan kucing saya guna shampoo ni, tak patut tak patut. botol shampoo ni pun tak besar sangat ye, 200ml je.
Apa yang membuatkan saya suka sangat dengan shampoo ni, of course pada baunya yang wangi. saya memang suka shampoo yang ada unsur bau medicated ni. dan ya…

21st Century untuk daily supplement

Dari dulu lagi saya dah biasakan diri untuk mengambil supplement untuk badan cuma masa dulu2 tu selalu jugak derhakanya. alasan yang biasa sangat saya gunakan, TERLUPA nak makan. biasanya sebotol supplement tu akan makan masa yang lama untuk habis, biasanya 1/2 tahun kot. begitulah liatnya dulu2 bila masa nak makan supplement. 
Tapi tidak kini, selepas umur menginjak 3 series badan dah terasa kekurangan dari segenap sisi...supplement adalah amat penting. plus saya kini active bermarathon sana sini, berjalan sana sini, berzumba sana sini, berbootcamp sana sini...adalah amat penting untuk diri saya mengambil supplement tambahan untuk memperbaiki segala tisu2 yang rosak setiap kali badan melalukan activity yang berat. the best supplement yang biasa saya ambil adalah 21st Century, sangat berkesan untuk diri sendiri.

Am consume to this vitamins, Lecithin 1200mg, Spectrum Multivitamins & Minerals dan Maxi Cal. mudah je, dekat mana2 Watson, Guardian or any pharmacy ada jual. 

SPECTRUM MULT…

Hukum suami keluar malam

Nikah - persoalan yang diambik bulat2 (tidak ada ubah walau sedikit faktanya) dari buku ANDA BERTANYA USTAZ AZHAR IDRUS MENJAWAB BERKENAAN PERMASALAHAN SEMASA ...soalan ini berada di muka surat 93-94 dengan niat ingin berkongsi ilmu sesama kita.
Soalan
Kawan saya baru berkahwin. Suaminya suka keluar lewat malam bersama kawan-kawannya. Suaminya keluar jam 2 pagi dan pulang jam 5 pagi.
Apabila kawan saya melarang suaminya, mereka bergaduh dan suaminya berkata, "Semoga malaikat melaknat engkau." Adakah si isteri dianggap menderhaka kerana melarang suami keluar malam? Adakah perbuatan si isteri itu dilaknat Allah?
Jawapan
Suami berhak keluar rumah bila-bila masa sahaja beliau mahu dan tidak wajib suami menuruti kemahuan isterinya supaya berada di dalam rumah sahaja.
Namun, dalam rumah tangga Islam, isteri adalah penasihat. Apabila isteri melihat suatu yang tidak baik, maka tanggungjawab si isteri menasihati ataupun menegur suaminya dengan cara yang baik.
Bagi suami pula, jangan…