Skip to main content

24th Syawal - 5th puasa ganti - Apa yang u makan?!!

Assalammualaikum semua...

Not in the good health for now. Tak tau kenapa perut ni since Sunday night rasa bloated till today. Serba tak kena rasanya dengan perut rasa macam sakit kejab tidak, rasa kembung pun ye jugak. Try hard to remember, apa yang saya makan sebelum ni sebab sangat jarang ada masalah macam ini walaupun ada kalanya saya TERlebih makan. That's the only thing that i remember and assume is, tapai pulut. 

Last Sunday i have been to my brother house for makan2 hari raya and salah satu menu yang ada adalah tapai. Ada yang requested nak vanilla ice cream sekali and saya sempat singgah Econsave and belikan 2 large tubs of vanilla ice cream. Memang seronoklah tekak bila dapat benda sedap2 ni kan and surprisingly, saya makan tapai saja almost 4 tangkai. The tapai rape by daun getah dan setiap tangkai ada 3 bungkus tapai. Tapai tu pulak baru masak, memang tengah sedap2 makan, ermmm can't resist 😁

And the final result, malamnya saya tak lena tido. Rasa serba tak kena dengan perut, almost vomiting tapi tak jadi. Sapu minyak panas, gelek perut dengan botol air suam pun tak jalan jugak. This time je rasa nyesal sangat2 makan tapai, menyesal hokey 😂

My husband the one yang membebel marahkan saya about my makan habit, well biasalah saya buat tak tau je...dah salah sendiri kan, just admit. But he still sapu the minyak panas, gelek my perut with botol air suam...i ❤ u the most okay.

This afternoon, perut feel better than yesterday and almost takde rasa bloated lagi...yeayyy boleh pegi gym today. Semalam juga saya berjaya puasa ganti but today tidak, lupa nak baca niat last night 😌 Hope besok boleh continue berpuasa, inshaAllah. Uolsss mesti dah settle puasa ganti dan sunat syawal kan...I'm still trying hard to that. 
    
Accidentally found this photo masa tengah gemuks lagi, terus share in this entry. Its about 3 years back time, me and my running buddies in run event at Taman Tasik Titiwangsa. We still running till now and most important, still FIT 😃 

But not to this girlfriend who is not fit enough to continues our dream to run till old kihkihkih.  

Comments

Anis Azalea said…
I think wrap is the thing u want to tell instead of rape.😐😐
Eraz Fadli said…
Assalamualaikum,

Alhamdulillah.. Kita dah raya untuk puasa 6 Syawal.. :)

Jemput baca dan komen entri ini juga ya.. :)

http://www.erazfadli.com/2017/07/sndlipstick-by-siti-nordiana.html
Warisan Petani said…
Tapai pulut bungkus daun getah.
Memang sedap.
hainom OKje said…
Agaknyalah tu....sebab perut tak biasa jumpa tapaikan... nasiblah ada suami perihatin kan Ann.
Alahhh mana ada gemuk. Hakak tengok kurus je

Popular posts from this blog

Selsun Blue - Dandruff Treatment Shampoo

Kalau ada sapa2 yang mempunyai masalah dandruff dan rambut gugur macam saya, meh saya nak promote ini shampoo yang bagus untuk masalah2 seperti tu...Selsun Blue. dah macam2 jenis jenama shampoo dok balun sebelum ni tapi tak jugak berjaya menyelesaikan masalah kronik saya ni. street ko bila tengok ada je rambut gugur dekat lantai rumah setiap hari. kot buatnya gugur sehelai tumbuh 10 helai okay jugak kan tapi sebaliknya yang berlaku. mencuba dan terus mencuba segala jenis shampoo sehinggalah saya bertemu dengan Selsun Blue ni. 
Shampoo ni boleh didapati di Watson dan Guardian dengan harga yang agak boleh tahan la mahalnya. saya dulu berkira2 jugak nak  beli, dah la mahal buatnya tak sesuai tak ke membazir kan. takkan pulak nak mandikan kucing saya guna shampoo ni, tak patut tak patut. botol shampoo ni pun tak besar sangat ye, 200ml je.
Apa yang membuatkan saya suka sangat dengan shampoo ni, of course pada baunya yang wangi. saya memang suka shampoo yang ada unsur bau medicated ni. dan ya…

21st Century untuk daily supplement

Dari dulu lagi saya dah biasakan diri untuk mengambil supplement untuk badan cuma masa dulu2 tu selalu jugak derhakanya. alasan yang biasa sangat saya gunakan, TERLUPA nak makan. biasanya sebotol supplement tu akan makan masa yang lama untuk habis, biasanya 1/2 tahun kot. begitulah liatnya dulu2 bila masa nak makan supplement. 
Tapi tidak kini, selepas umur menginjak 3 series badan dah terasa kekurangan dari segenap sisi...supplement adalah amat penting. plus saya kini active bermarathon sana sini, berjalan sana sini, berzumba sana sini, berbootcamp sana sini...adalah amat penting untuk diri saya mengambil supplement tambahan untuk memperbaiki segala tisu2 yang rosak setiap kali badan melalukan activity yang berat. the best supplement yang biasa saya ambil adalah 21st Century, sangat berkesan untuk diri sendiri.

Am consume to this vitamins, Lecithin 1200mg, Spectrum Multivitamins & Minerals dan Maxi Cal. mudah je, dekat mana2 Watson, Guardian or any pharmacy ada jual. 

SPECTRUM MULT…

Hukum suami keluar malam

Nikah - persoalan yang diambik bulat2 (tidak ada ubah walau sedikit faktanya) dari buku ANDA BERTANYA USTAZ AZHAR IDRUS MENJAWAB BERKENAAN PERMASALAHAN SEMASA ...soalan ini berada di muka surat 93-94 dengan niat ingin berkongsi ilmu sesama kita.
Soalan
Kawan saya baru berkahwin. Suaminya suka keluar lewat malam bersama kawan-kawannya. Suaminya keluar jam 2 pagi dan pulang jam 5 pagi.
Apabila kawan saya melarang suaminya, mereka bergaduh dan suaminya berkata, "Semoga malaikat melaknat engkau." Adakah si isteri dianggap menderhaka kerana melarang suami keluar malam? Adakah perbuatan si isteri itu dilaknat Allah?
Jawapan
Suami berhak keluar rumah bila-bila masa sahaja beliau mahu dan tidak wajib suami menuruti kemahuan isterinya supaya berada di dalam rumah sahaja.
Namun, dalam rumah tangga Islam, isteri adalah penasihat. Apabila isteri melihat suatu yang tidak baik, maka tanggungjawab si isteri menasihati ataupun menegur suaminya dengan cara yang baik.
Bagi suami pula, jangan…