Tuesday, July 18, 2017

24th Syawal - 5th puasa ganti - Apa yang u makan?!!

Assalammualaikum semua...

Not in the good health for now. Tak tau kenapa perut ni since Sunday night rasa bloated till today. Serba tak kena rasanya dengan perut rasa macam sakit kejab tidak, rasa kembung pun ye jugak. Try hard to remember, apa yang saya makan sebelum ni sebab sangat jarang ada masalah macam ini walaupun ada kalanya saya TERlebih makan. That's the only thing that i remember and assume is, tapai pulut. 

Last Sunday i have been to my brother house for makan2 hari raya and salah satu menu yang ada adalah tapai. Ada yang requested nak vanilla ice cream sekali and saya sempat singgah Econsave and belikan 2 large tubs of vanilla ice cream. Memang seronoklah tekak bila dapat benda sedap2 ni kan and surprisingly, saya makan tapai saja almost 4 tangkai. The tapai rape by daun getah dan setiap tangkai ada 3 bungkus tapai. Tapai tu pulak baru masak, memang tengah sedap2 makan, ermmm can't resist 😁

And the final result, malamnya saya tak lena tido. Rasa serba tak kena dengan perut, almost vomiting tapi tak jadi. Sapu minyak panas, gelek perut dengan botol air suam pun tak jalan jugak. This time je rasa nyesal sangat2 makan tapai, menyesal hokey 😂

My husband the one yang membebel marahkan saya about my makan habit, well biasalah saya buat tak tau je...dah salah sendiri kan, just admit. But he still sapu the minyak panas, gelek my perut with botol air suam...i ❤ u the most okay.

This afternoon, perut feel better than yesterday and almost takde rasa bloated lagi...yeayyy boleh pegi gym today. Semalam juga saya berjaya puasa ganti but today tidak, lupa nak baca niat last night 😌 Hope besok boleh continue berpuasa, inshaAllah. Uolsss mesti dah settle puasa ganti dan sunat syawal kan...I'm still trying hard to that. 
    
Accidentally found this photo masa tengah gemuks lagi, terus share in this entry. Its about 3 years back time, me and my running buddies in run event at Taman Tasik Titiwangsa. We still running till now and most important, still FIT 😃 

But not to this girlfriend who is not fit enough to continues our dream to run till old kihkihkih.  

4 comments:

Anis Azalea said...

I think wrap is the thing u want to tell instead of rape.😐😐

Eraz Fadli said...

Assalamualaikum,

Alhamdulillah.. Kita dah raya untuk puasa 6 Syawal.. :)

Jemput baca dan komen entri ini juga ya.. :)

http://www.erazfadli.com/2017/07/sndlipstick-by-siti-nordiana.html

Warisan Petani said...

Tapai pulut bungkus daun getah.
Memang sedap.

hainom OKje said...

Agaknyalah tu....sebab perut tak biasa jumpa tapaikan... nasiblah ada suami perihatin kan Ann.
Alahhh mana ada gemuk. Hakak tengok kurus je