Monday, January 15, 2018

Cuaca sejuk tapi tak beku

Assalammualaikum semua...

Hari yang sejuk lahaiii sampai ngeri sangat tengok air sekarang ni. Kalau nak terkucil tu boleh ditahan, mau saja tahan dari kena masuk bilik air dan kena air. Sejuknya sampai ke tulang uolsss 😌

Pagi tadi saja mandi dengan air panas, sungguh punya tak mampu menahan kesejukan air. Rumah iolsss takde water heater, kena masak air seperiuk letak dalam baldi campur air sejuk sikit bagi suam2 berasap. Suam2 kuku dah tak mampan uolsss. Sebaldi je tau, dah lebih dari cukup buat mandi pagi tadi. Itu pun dah mampu buat kuku bibir jadi biru lebam 😐

Keluar pegi kerja, pakai long sleeve kemaja dengan harapan dalam bus nanti jangan la sejuk sangat. Niat asal nak cari shawl tapi tah mana selitnya. Alhamdulillah, boleh secure sampai tempat kerja..tak la sejuk sangat dalam bus tu. Tahan tak minum air sebelum keluar rumah, sejuk2 ni pantas saja nak terkucilnya.

Menjelang tengah hari ni, ada nampak sinar matahari. This is the time that we have to appreciate for. Suam habang sinar matahari cukup membahagiakan 😁 sungguh uolsss, rasa macam nak pegi berjemur dekat tengah padang kekdahnya. Saya bukan seorang yang tahan sejuk, sejuk sikit pun dah rasa macam sejuk sangat...makanya saya memang tak appreciate cuaca sekarang ni. Too hard for me sampai malam tido pun tak lena sebab sejuk sangat.  

Sekarang ni setiap malam gigih minum 'minuman untuk jantung sihat' gitew. Minuman ni memang saya buat untuk suami tapi this time saya pun minum sebab rasa halia tu mampu beri rasa sedikit panas dalam badan. Sangat2 segar lepas minum, terus boleh tido lena 💤

Macam mana korang lalui hari2 sejuk macam ni?!!!

4 comments:

MiYOKO SuKi said...

sejuk sgt..pki jaket rini

fiza linolie said...

Di Sarawak pun cuaca sejuk sekarang ni. Alia dan Ain mlm2 tidur wajib pakaikan stokin. Dah serupa macam negara omputeh dah...

hainom OKje said...

Yelah masa hujan sepanjang hari minggu lepas mmg terasa sejuk betul air paip. La ni dah back to normal...
Teringat jus LEGA

dear anies said...

buat pertama kali dlm sejarah, kipas kt rumah tu tak psg langsung hahahaha buka 1 pun rs mencengkap sejuknya