Skip to main content

Comolot by Hilmi Loma

Assalammualaikum semua...

Today is friyayyy, dah tak sabar nak naik flight petang ni. Bukan sebab nak bercuti, tapi tak sabar nak balik tengok suami dan keluarga lol. Nak drive jauh + maleh + penat, baik keluarkan duit yang ikutkan sama je cost nya kalau naik flight pun. Ikut keselesaan la kan, pilihan masing2 😙

Comolot by Hilmi Loma

Dah...jangan nak pikiran tu pikir yang lain2 pulak. Takat comolot je, tak lebih2 pun citer dalam novel tu...kalau berahi jugak, itu bukan masalah kami la ye 😚

Mengisahkan 3 beradik, che baya dan puaka komolok. Kalau baca sekali memang tak susah nak faham jalan ceritanya tapi saya baca berkali2 pun tak paham2 jugak 😛 Seyes hokay, terlalu banyak watak2 yang berkait bersangkut sampai serabut. 

Berkenaan komolok, dendam kesumatnya hanya pada lelaki ke atau apa. Lepas tu gigih nak membentuk negara yang at the end tak jadi ape pun. Kaum dia pandora tu kaum bangsaan apa pulak, adakah kaum ini yang mentadbir negara tu. Tapi yang paling keliru, nama 3 beradik tu...sya sya sya ish payoh nak ingat 😜

Overall cerita boleh di hadam walau hakikatnya pening jugak nak faham. Mungkin pemahaman saya tidak cukup bagus lagi. Akan cuba repeat n repeat baca bagi betul2 paham ye.

Last weekend pegi makan steamboat n grill, suami dah lama mengidam. Penat setiap weekend bagi hind dekat isteri, "lama dah kita tak makan steamboat grill kan". Saya memula tu buat2 tak faham je tapi ye la, sampai bila je kita boleh bertahan pun. Akhirnya pegi jugak minggu lepas. 

Comments

Lama betul tak baca novel melayu. Rindu rasanya.
Putri said…
Steamboat sedapnyer..
Lama jugak x mkn..ad budak2 ni risau nk mkn steamboat dh.kena pengawasan yglebih
aizamia 3 said…
Nak kena fokus baru faham novel macam tu.

Steamboat.. dah lama tak layan..
Farahain ZFA said…
hai ain datang singgah sini dan follow awak. salam perkenalan :)
sincerely , farahain zfa
dear anies said…
boleh cari ni ann sempena klibf mggu ni!
Abam Kie said…
asyik baca novel inggeris je sbb jd cikgu TESL kan?
Lieza said…
sejak ada fb insta bagai jarang ngadap novel dah :)
hainom OKje said…
Lama gak tak pekena steamboat n grill ni...nampak menarik jugak tu hihi

Popular posts from this blog

Selsun Blue - Dandruff Treatment Shampoo

Kalau ada sapa2 yang mempunyai masalah dandruff dan rambut gugur macam saya, meh saya nak promote ini shampoo yang bagus untuk masalah2 seperti tu...Selsun Blue. dah macam2 jenis jenama shampoo dok balun sebelum ni tapi tak jugak berjaya menyelesaikan masalah kronik saya ni. street ko bila tengok ada je rambut gugur dekat lantai rumah setiap hari. kot buatnya gugur sehelai tumbuh 10 helai okay jugak kan tapi sebaliknya yang berlaku. mencuba dan terus mencuba segala jenis shampoo sehinggalah saya bertemu dengan Selsun Blue ni. 
Shampoo ni boleh didapati di Watson dan Guardian dengan harga yang agak boleh tahan la mahalnya. saya dulu berkira2 jugak nak  beli, dah la mahal buatnya tak sesuai tak ke membazir kan. takkan pulak nak mandikan kucing saya guna shampoo ni, tak patut tak patut. botol shampoo ni pun tak besar sangat ye, 200ml je.
Apa yang membuatkan saya suka sangat dengan shampoo ni, of course pada baunya yang wangi. saya memang suka shampoo yang ada unsur bau medicated ni. dan ya…

21st Century untuk daily supplement

Dari dulu lagi saya dah biasakan diri untuk mengambil supplement untuk badan cuma masa dulu2 tu selalu jugak derhakanya. alasan yang biasa sangat saya gunakan, TERLUPA nak makan. biasanya sebotol supplement tu akan makan masa yang lama untuk habis, biasanya 1/2 tahun kot. begitulah liatnya dulu2 bila masa nak makan supplement. 
Tapi tidak kini, selepas umur menginjak 3 series badan dah terasa kekurangan dari segenap sisi...supplement adalah amat penting. plus saya kini active bermarathon sana sini, berjalan sana sini, berzumba sana sini, berbootcamp sana sini...adalah amat penting untuk diri saya mengambil supplement tambahan untuk memperbaiki segala tisu2 yang rosak setiap kali badan melalukan activity yang berat. the best supplement yang biasa saya ambil adalah 21st Century, sangat berkesan untuk diri sendiri.

Am consume to this vitamins, Lecithin 1200mg, Spectrum Multivitamins & Minerals dan Maxi Cal. mudah je, dekat mana2 Watson, Guardian or any pharmacy ada jual. 

SPECTRUM MULT…

Hukum suami keluar malam

Nikah - persoalan yang diambik bulat2 (tidak ada ubah walau sedikit faktanya) dari buku ANDA BERTANYA USTAZ AZHAR IDRUS MENJAWAB BERKENAAN PERMASALAHAN SEMASA ...soalan ini berada di muka surat 93-94 dengan niat ingin berkongsi ilmu sesama kita.
Soalan
Kawan saya baru berkahwin. Suaminya suka keluar lewat malam bersama kawan-kawannya. Suaminya keluar jam 2 pagi dan pulang jam 5 pagi.
Apabila kawan saya melarang suaminya, mereka bergaduh dan suaminya berkata, "Semoga malaikat melaknat engkau." Adakah si isteri dianggap menderhaka kerana melarang suami keluar malam? Adakah perbuatan si isteri itu dilaknat Allah?
Jawapan
Suami berhak keluar rumah bila-bila masa sahaja beliau mahu dan tidak wajib suami menuruti kemahuan isterinya supaya berada di dalam rumah sahaja.
Namun, dalam rumah tangga Islam, isteri adalah penasihat. Apabila isteri melihat suatu yang tidak baik, maka tanggungjawab si isteri menasihati ataupun menegur suaminya dengan cara yang baik.
Bagi suami pula, jangan…