Friday, April 20, 2018

Comolot by Hilmi Loma

Assalammualaikum semua...

Today is friyayyy, dah tak sabar nak naik flight petang ni. Bukan sebab nak bercuti, tapi tak sabar nak balik tengok suami dan keluarga lol. Nak drive jauh + maleh + penat, baik keluarkan duit yang ikutkan sama je cost nya kalau naik flight pun. Ikut keselesaan la kan, pilihan masing2 😙

Comolot by Hilmi Loma

Dah...jangan nak pikiran tu pikir yang lain2 pulak. Takat comolot je, tak lebih2 pun citer dalam novel tu...kalau berahi jugak, itu bukan masalah kami la ye 😚

Mengisahkan 3 beradik, che baya dan puaka komolok. Kalau baca sekali memang tak susah nak faham jalan ceritanya tapi saya baca berkali2 pun tak paham2 jugak 😛 Seyes hokay, terlalu banyak watak2 yang berkait bersangkut sampai serabut. 

Berkenaan komolok, dendam kesumatnya hanya pada lelaki ke atau apa. Lepas tu gigih nak membentuk negara yang at the end tak jadi ape pun. Kaum dia pandora tu kaum bangsaan apa pulak, adakah kaum ini yang mentadbir negara tu. Tapi yang paling keliru, nama 3 beradik tu...sya sya sya ish payoh nak ingat 😜

Overall cerita boleh di hadam walau hakikatnya pening jugak nak faham. Mungkin pemahaman saya tidak cukup bagus lagi. Akan cuba repeat n repeat baca bagi betul2 paham ye.

Last weekend pegi makan steamboat n grill, suami dah lama mengidam. Penat setiap weekend bagi hind dekat isteri, "lama dah kita tak makan steamboat grill kan". Saya memula tu buat2 tak faham je tapi ye la, sampai bila je kita boleh bertahan pun. Akhirnya pegi jugak minggu lepas. 

10 comments:

Nurzakiah Hanum said...

wow

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Lama betul tak baca novel melayu. Rindu rasanya.

Putri said...

Steamboat sedapnyer..
Lama jugak x mkn..ad budak2 ni risau nk mkn steamboat dh.kena pengawasan yglebih

aizamia 3 said...

Nak kena fokus baru faham novel macam tu.

Steamboat.. dah lama tak layan..

Farahain ZFA said...

hai ain datang singgah sini dan follow awak. salam perkenalan :)
sincerely , farahain zfa

dear anies said...

boleh cari ni ann sempena klibf mggu ni!

Abam Kie said...

asyik baca novel inggeris je sbb jd cikgu TESL kan?

Lieza said...

sejak ada fb insta bagai jarang ngadap novel dah :)

FHA Selemak Santan said...

sedap nya steamboat tu

hainom OKje said...

Lama gak tak pekena steamboat n grill ni...nampak menarik jugak tu hihi