Tuesday, March 26, 2013

My Makaroni Goreng Pedas

Menu malam minggu yang lepas, terus resepi je ye...takde apa menarik yang nak di kongsi. penat weh berpusing mencari Bank Rakyat yang deposit machine nya berfungsi, sudahnya dekat area office jugak yang okay...selamat dah bank in duit tabung haji untuk makcik saya.
Rebus makaroni sehingga lembut dan toskan, jangan lupa selepas tu gaulkan dengan sedikit minyak untuk mengelakkan makaroni tu melekat antara satu sama lain. panaskan minyak masak, tumiskan bawang besar dan bawang putih yang dicincang sehingga naik bau. selepas itu masukkan cili kisar dan kalau sehingga mesra. kemudiam masukkan sos tomato, sos tiram, sedikit belacan dan capsicum yang dipotong dadu. masukkan udang atau ayam pun boleh, ikut suka uolsss dan kacau sehingga masak. kemudian masukkan cendawan butang, cili merah, cili hijau yang dihiris dan makaroni...kalau sehingga mesra. perasakan dan bolehlah dihidang.
Lepas makan kenyang, terus tido...perhhh memang terbaek!!!

10 comments:

KhaiRin : anies said...

ann nk cikit? ;-)

Mimy Hamid said...

oh menu simpe dap dap

Kesuma Angsana said...

mmg suka buat juga .. sedapkan !

Aien said...

npk sedap..thanks coz follow my blog..:-)

Aishah Jahirah said...

sedapnya....tergoda nengok...

Ann Ishak said...

Anies - meh jemput ke rumah ku :)

Ann Ishak said...

Mimy Hamid - dap :)

Ann Ishak said...

Kesuma Angsana - yezza :)

Ann Ishak said...

Aien - sama2 kasih :)

Ann Ishak said...

Aishah Jahirah - sampai tergoda tu :)