Assalammualaikum semua...
Kerana selalu nau rakan rakan maya up resepi ayam masak lemak cili padi, alahaiii kami rasa macam dah terbayang bayang depan mata ja. Hari ini kami tak kira, nak buat jugak...terus pegi pasar basah untuk cari ayam pencen.
- 1 ekor ayam pencen - potong sederhana
- 3 batang serai
- 1 keping asam keping
- Santan segar
- 1 kiub pati ayam
- Garam
- 4 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1 ruas kunyit hidup
- 14 biji cili padi
Panaskan minyak, tumis bahan kisar dan serai hingga naik bau. Masukkan ayam pencen dan masak sampai air dari ayam kering. Kemudian masukkan santan dan kacau selalu sehingga mereneh. Masukkan asam keping, pati ayam dan perasakan secukupnya. Masak lagi sehingga ayam empuk dan tutup api dapur. Sedia untuk dihidang.
Baru ilang kepunan kami...erkkkk alhamdulillah 😁
7 comments:
INTERACTIVE LED FLAT PANEL
Lamanya tak layan ayam pencen
Tentu sedap ni
Kalau masak ni guna kunyit hidup memang tetamgkat la kan...aroma dan kalernya lain macam..
sedappp nyaaaa. guna kunyit hidup baru masak lemak cili api.
resepi turun-temurun sampaikan sy ore kelate pun suka make aye masak lemok cili api ni... sbb masa dok SBP dulu setiap minggu make benda ni...
Kalau taruk ubi pun best
Asalam..suka makan, makan tradisional dan di modenkan, selamat mencuba resipi baru
Post a Comment